Sjekk de beste fondene

Ola og Kari sparer i fond igjen - ikke så rart siden de beste aksjefondene har opp mot 70 prosent avkastning i år. Se topplisten.

17.11.03 09:11

Etter flere år med røde tall, har nordmenn igjen begynt å hamstre fond. Kanskje ikke så rart, for mens de beste bankene lokker med innskuddsrente på 3 prosent, kan de beste aksjefondene vise til en gevinst på utrolige 70 prosent hittil i år.

Samlet ble det nettotegnet fondsandeler for 4,5 milliarder kroner i oktober. Det er den høyeste nettotegningen som er registrert siden Verdipapirfondenes forening (VFF) satt i gang med å føre statistikk i 1998.

Ola og Kari halter etter
- Vi kan ikke si at Ola og Kari har gått mann av huse for å kjøpe aksjefond. Nytegning hittil i år er i hovedsak fra institusjoner. De par siste månedene har vi imidlertid også sett tendenser til bevegelser i massemarkedet, sier direktør i VFF, Lasse Ruud, til TV 2 Nettavisen.

Hva gjør at folk flest holder igjen selv om markedene utvikler seg så kraftig som de gjør?

– Folk blir mentalt påvirket av aksjemarkedenes nære historikk. Det til tross for at beslutningen burde handle om hva man tror vil skje de neste fem årene, sier Ruud.

Topper med 72 prosent
De som har satset pengene på aksjefond har ingenlunde hatt et fantastisk år hittil. Sundal Collier med fondet Aktiv Acc topper avkastningslisten for aksjefond hittil i år med utrolige 72,2 prosent.

- Det er et vekstfond med fokus på konjunkturfølsomme IT-selskaper. Det har gitt en kraftig verdiøkning i dagens marked, sier adm. direktør i Sundal Collier, Steinar Strømsnes, til TV 2 Nettavisen.

Det hører samtidig med til historien at de trofaste kundene i årets vinnerfond Aktiv Acc sitter igjen med en negativ avkastning på 42,6 prosent over de siste tre årene.

- Det som brakte oss i forlegenhet i fjor setter oss i førersetet i år. Nå er vi der hvor vi liker å være, sier Strømsnes.

Opp 43 prosent i snitt
Statistikk fra Morningstar.no viser at norske aksjefond i snitt har levert en positiv avkastning på 43,5 prosent hittil i år.

Men som med Sundal Colliers vinnerfond blir tallet ganske annerledes hvis tidsperspektivet strekkes. Snittet for norske aksjefond over de siste tre årene viser en minus på 27,7 prosent.

- Toget har ikke gått
Lasse Ruud i VFF mener at den kraftige oppgangen siden februar ikke betyr at toget har gått for småsparere som føler seg fristet nå.

- Du har sannsynligheten på din side i det at aksjemarkedene vil ligge høyere om fem år enn de er nå. Jeg vil si at i den grad man har langsiktige sparepenger på bankkontoen, så bør en del være plassert i aksjefond, sier Ruud.

Strømsnes i Sundal Collier er mer optimistisk.

- Vi er veldig optimistiske med tanken på utviklingen framover, og tror det er betydelig potensial. De som blir skremt av oppgangen, bør huske hvor vi kommer fra. Vi er fortsatt langt unna gamle toppnoteringer, sier han.

Sjekk fondskursene her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.