*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk de nye superrentene

Foto: SPK.

Landets to billigste lånerenter kuttes. Hundretusener av kunder får lånerente ned mot to prosent.

01.03.12 12:32

Landets to desidert laveste lånerenter blir nå enda lavere. Både Lånekassen og Statens pensjonskasse kutter rentene som følge av at statens normrente har sunket fra 2,75 prosent til 2,25 prosent (les mer om statens normrente nederst i artikkelen).

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Kunder i Lånekassen kan derfor se frem til at den flytende renten går ned nesten 0,4 prosentpoeng fra 2,967 prosent til 2,575 prosent med virkning fra 1. mai.

For lånekunder i Statens pensjonskasse (SPK) blir ny nominell rente for boliglån 2,227 prosent med virkning fra 1. mai. Det er ned fra dagens allerede lave 2,716 prosent og gir et kutt på nesten 0,5 prosentpoeng.

Som tabellen under viser er tilbudet til de to statsinstitusjonene uslåelig sammenlignet med vanlige banker. Ser vi på landets ti billigste boliglån tar SPK en soleklar førsteplass. Den nominelle renten på 2,23 prosent er nesten ett helt prosentpoeng lavere enn billigste regulære bank, Seljord Sparebank.

Lånekassen tar en like soleklar andreplass med sitt rentetilbud på 2,58 prosent nominelt.

(tabellen baserer seg på et boliglån på to millioner kroner, 70 prosent lånefinansiering, flytende rente og 25 års nedbetaling. Førstehjemslån unntatt. Kilde: Finansportalen.no)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nærmer seg rekord
– Vi må tilbake til 1. kvartal i 2010 for å finne en så lav flytende rente. Da var renten 2,5 prosent, som er den laveste flytende renten vi noen gang har hatt, sier Solbjørg Sørensen, fungerende informasjonsdirektør i Lånekassen.

Kundene nyter fra før av godt av rekordlave fastrenter. Tre års fastrente er nå 2,379 prosent, fem års fastrente 2,575 prosent og ti års fastrente 3,162 prosent.

20 000 bandt i februar
Fra 1. til 12. februar kunne nærmere 280.000 kunder binde renten, 20.000 slo til på rekordtilbudet. Om lag 12.000 av disse valgte femårs-fastrente.

Det rekordlave rentetilbudet fristet på langt nær like mange som ved forrige rekordrente i oktober, da nærmere 105.000 av Lånekassens kunder bandt renten. 188.000 av Lånekassens kunder har nå fastrente, 369.000 har flytende.

Neste bindingsmulighet: 1.–12. april
Nye fastrenter som gjelder fra 1. mai, blir offentliggjort i begynnelsen av april. Kunder som ønsker å binde studielånsrenten for tre, fem eller ti år, vil kunne gjøre det i perioden 1.–12. april. De som vil avbryte en fastrenteavtale, kan også gjøre det i denne perioden.

Både den faste og den flytende renten blir fastsatt seks ganger i året. De som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.

Til tross for at 450.000 medlemmer av SPK kvalifiserer til boliglån har statsinstitusjonen kun 46.000 lånekunder.

Antall boliglånskunder vokser kraftig
Stadig flere fristes av den superlave renten i Statens pensjonskasse.

- Vi opplevd stor pågang av nye kunder i 2011 med en økning i antall nye lånesøknader på 40 prosent sammenlignet med 2010, opplyser lånesjef i SPK Mette Ystebø Hagen til NA24.

SPKs medlemmer kan maksimalt søke om 1,7 millioner kroner i lån. Snittbeløpet per lån i 2011 var 1,3 millioner kroner.

540.000 nordmenn får lån i SPK
Alle yrkesaktive og pensjonister i SPKs medlemsbedrifter kan søke boliglån i SPK. Alle som jobber i staten er medlem. I tillegg kommer ansatte i skoleverket, mange bedrifter innen forskningssektoren, forskjellige forvaltningsbedrifter samt andre offentlige virksomheter. Statsråder, stortingsrepresentanter og medlemmer av Sametinget er også medlemmer.

Normrenten
Normrenten er den laveste renten arbeidsgiver kan tilby deg uten at du må skatte av fordelen. Normrenten beregnes med utgangspunkt i den effektive renten på 0-3 måneders statskasseveksler tillagt 0,5 prosentpoeng, med mulig endring hver 2. måned (januar, mars, mai, juli, september og november).

Sett over tid er normrenten et godt anslag på beste effektive markedsrente på utlån fra bankene. Det er et etterslep på to måneder fra endringer i rentene på statskasseveksler slår ut i normrenten. Dette for å gjøre det mulig for långiver å tilpasse sine utlånsrenter i tråd med annet regelverk.
Kilde: Finansdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag