Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk denne toppjobben

Bård Råve har jobben alle gutter drømmer om. Se video.

GÅ TIL NETTAVISEN JOBB:

Utsikten er formidabel når man først har forsert de rundt 130 nervepirrende trinnene på den 43 meter lange kranen.

For en uerfaren klatrer med et snev av høydeskrekk er klatreturen opp til tårnet både lang og til dels skremmende. Man blir aldri helt komfortabel med at kranen svaier. Men ifølge fagfolkene burde man være mer bekymret hvis den ikke svaier.

I det lille styrerommet snakker kranfører Bård Råve med de små skikkelsene på bakken, mest over radio, men også ved håndbevegelser.

Råve har vært kranfører i nærmere fire år. Han er utdannet tannteknikker, og drev egen tannklinikk i 12 år. Så ble det lite å gjøre, og klinikken måtte legges ned. Kranføreryrket var ikke et uoverveid valg, og helt siden han var liten har han vært fascinert av kraner.

Se video:

HTML EMBED
video_embed(12114,1);

En guttedrøm
- Hver gang jeg så disse kranene, sa jeg at det ville være artig å sitte i en slik stor sak. Etter å ha arbeidet på pleiehjem noen år, følte jeg at det var på tide å følge guttedrømmen. Da tok jeg kransertifikatet, og plutselig satt jeg i en slik stor sak, forteller han.

Han angrer ikke. Råve mener det er den beste jobben innenfor byggindustrien, her slipper man både regn og kulde, og han ville ikke ha byttet den for alt i verden.

- Blir det nedbemanninger, så må jeg jo finne på noe. Men jeg satser på å være kranfører til jeg blir pensjonist, sier han.

Presisjonsarbeid
Han har arbeidet for NCC i nesten fire år, og er svært fornøyd arbeidsmiljøet i bedriften. Nå jobber han med å få ferdig nybygget til Dagens Næringsliv ved akerselva, et bygg som for det meste består av glass. Løftene gjøres svært nær de store glassvinduene.

- Det er nok litt ekstra spennende, siden det er så mange vinduer og det gjelder ikke å få sleng på kroken, sier han.

Sleng på kroken er en av kranførerernes største utfordring. Selv om slengen kan stoppes raskt, kan det likevel skape store problemer når lasten er tung, og løftene krever presisjon.

- Gutta der nede må stole på deg
- Man må alltid være i forkant og ikke stresse. Er man brå i det man gjør, så begynner tårnet å vibrere sidelengs, og det er ekkelt. Det viktigste er å kjøre slik at gutta der nede stoler på deg. Alltid rolig, og ikke i rykk og napp.

Og det gjelder å være forsiktig og konsentrert. En kran kan løfte i gjennomsnitt rundt 10 tonn, så det er store krefter i sving. Kranførerne har et stort ansvar i løfteprosessen. Går noe galt, er det hele kranførers ansvar.

Mer fra Nettavisen Jobb:

En romjobb venter på deg

- Sjefen kan lese e-posten din

Gratulerer toppsjefen tross SAS-sjokk

Kan få fengselsstraff
- Man kan få en alvorlig smekk hvis noe går galt. Går det virkelig til helvete, risikerer man fengselsstraff. Men jeg har ikke hørt om noen som har fått det. Da må man sannsynligvis være full på jobb eller noe, sier han.

Lagt i jern
Man skulle tro man kunne bli ensom av å sitte der oppe alene, men for Råve kan det bli mer kjedelig enn ensomt.

- Noen dager kan man bli sittende og vente i flere timer før det skjer noe, mens andre dager slipper jeg ikke spaken mellom syv og halv fire. Når det er dødtid har jeg alltids dagens aviser og P1 surrende på i bakgrunnen, så det går greit. Ellers nyter jeg utsikten og følger med hva som skjer på byggeplassen, slik at jeg kan være i forkant. Det er viktig å få ting til å flyte, sier han.

Litt av hvert får han også med seg der oppe, og han har flere ganger opplevd at folk har blitt lagt i jern og pågrepet.

Ingen domuligheter
Om noen lurer på om det finnes et toalett der oppe i høyden, er svaret nei. Råve forteller at noen har med seg flasker, men at han selv tilpasser doturene til pausene.

- Jeg er stri på å få komme meg ned i lunsjen, så et par ganger om dagen trasker jeg ned.

Spretter ned trappa
Høydeskrekk er noe man helst ikke bør ha hvis man ønsker å bli heisekranfører. Til tross for den høye sikkerheten når man klatrer, er det skremmende å se ned. Men det er lenge siden Råve skalv i knærne på vei ned eller opp.

- Trikset er å se rett fram, i alle fall i starten. Men nå spretter jeg ned trappa som en katt, ler han.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken