Gå til sidens hovedinnhold

- Sjekk gebyrene på aksjefondet

Sparepengene dine kan forsvinne i gebyrer dersom du ikke sjekker avkastningen opp mot gebyrbyrden på aksjefondet du skal investere i.

Den siste tidens rentekutt og sterk verdiøkning på børsen har ført til at småsparerne strømmer til aksjefondene. Men høye gebyrer kan føre til at det blir lav avkastning for sparerne, melder NRK.

Fondene lokker med høy avkastning over tid, men avkastningen begrenses av høye gebyrer. De fleste fondene medfører forvaltningsgebyr, og kjøps- og salgsgebyrer.

Gebyrene i de dyreste fondene kan komme opp i to prosent årlig forvaltningsgebyr pluss tre prosent kjøpsgebyr. Det betyr at mye av sparepengene forsvinner det første året, hvis ikke kursene stiger mye.

Lavprisfondene i andre enden av skalaen opererer med langt mindre gebyrer, noe som kan gi spareren en god gevinst over tid.

En oversikt over de største fondsforvalterne viser at en del av dem legger seg på et høyt gebyrnivå, selv om de ikke utmerker seg med å gi høy avkastning over tid.

Høy pris garanterer aldri høy avkastning, advarer partner og rådgiver Espen Kløw i Pensjon og Finans.

- Det er ingen klar sammenheng mellom honorarer og dyktighet. Det eneste man vet er at man betaler mer et sted enn et annet sted, sier han.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk