*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk meglernes elleville bonuser

Foto: (First Securities)

Nå starter vårens grådigste eventyr.

24.01.11 21:32

Meglerbransjen i inn- og utland har lagt nok et knallår bak seg. Selv om prisen på den rene aksjehandelen har blitt presset ned i privatmarkedet, er fortsatt store deler av den norske og internasjonale finansbransjen hyperlønnsom, med et knallår innen råvarer, aksjer og obligasjoner.

Før helgen ble det klart at Norges meglerkonger i Pareto Securities dro inn over 900 millioner kroner av en omsetning på rundt 1,2 milliarder kroner.

Søndag skrev NA24 at Paretos hovedeier Svein Støle direkte og indirekte satt igjen med rundt 225 millioner kroner av det fantastiske resultatet. Det utrolige er at historien gjentar seg år etter år. Støles andel av hyperlønnsomme Pareto Securities er nemlig på utrolige 380 millioner kroner over to år.

Bonusfesten starter
På Wall Street starter utdelingen av bonusene til de ledende ansatte i forrige uke, mens i den norske meglerbransjen vil fastsettelsen av årets bonuser trille inn i slutten av februar og begynnelsen av mars.

I meglerbransjen har man ikke sett til hvordan det norske skattesystemet fungerer. Eller kanskje man har valgt å gjøre det motsatt vei. Meglernes prosentandel av bonusen øker nemlig med hvor mye du tjener, altså vinnerne får mesteparten. I tilfellet Pareto vil rundt 225 millioner kroner fordeles på de ansatte. Med i underkant av 240 ansatte, tilsvarer dette nesten 1 million kroner per ansatt. Men, det er som sagt vinnerne som stikker av med mesteparten.

Til sammenligning hadde meglerne i ABG Sundal Collier samlet inn 262 millioner kroner etter årets tre første kvartaler. Dermed ligger meglerhusets bonus godt oppe på 300-tallet for 2010. Dette bonustallet gjelder hele den nordiske organisasjonen til ABG Sundal Collier, som var 297 personer ved slutten av tredje kvartal.

Hos bransjeorganisasjonen Norges fondsmeklerforbund har de ikke den totale oversikt over årets bonusutbetalinger i den norske meglerbransjen.

Administrerende direktør Per Broch Mathisen sier likevel til NA24 at han har inntrykk av at bonusen etter finansåret 2010 «blir noe bedre enn i 2009».

Fantastisk år for råvaretradere
Bonusen til meglerne er et kontroversielt tema i flere land, og særlig i USA hvor myndighetene gikk tungt inn for å redde finanssektoren. Kongen av Wall Street, finansbanken Goldman Sachs, har derfor slått seg inn på en mer «moderat» linje. Likevel er bonusutbetalingen hos Goldman Sachs høyere enn hos konkurrenten JP Morgan.

Goldman har kuttet bonusen med 14 prosent, men lander likevel på en bonus per ansatt på 2,5 millioner kroner. Hos JP Morgan blir bonusen per ansatt på 2,1 millioner kroner i år.

Bonusekspert Shaun Springer hos britiske Square Mile Services sier likevel til Bloomberg at årets bonuser i finansbransjen går ned med mellom 5 til 10 prosent i år.

Ny bonusmodell
Den britiske storbanken Barclays ønsker å ta inn over seg de politiske signalene, og vil komme til sine ansatte med en nytt bonussystem denne våren.

Financial Times viser mandag til anonyme kilder som hevder årets bonus ikke kun vil betales ut i rene kontanter. I stedet vil storbanken at mer enn 1.000 megler og banksjefer får utbetalt i såkalte cocos-obligasjoner, eller konvertible obligasjoner med en gitt pris på når obligasjonen kan innløses. Investorens innløsningsrett legges høyere enn konvertibelens strikekurs, slik at man er avhengig av at kursen beveger seg oppover for å få ut bonus.

Financial Times skriver at Barclays planlegger at coco-obligasjonen skal gis i kombinasjon med vanlig pengebonus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag