Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Sjekk naboboligene - kutt skatten

Foto: (Finn.no)
Sist oppdatert:
- Lurt å sjekke boligene som er solgt i ditt nærområde før du sender inn selvangivelsen, sier skattekespert.

Et grep som kan gi et betydelig skattekutt er å sjekke at ligningsverdien på boligen din ikke er for høy. En faktor som kan utløse en urettmessig høy ligningsverdi på din bolig er hvis tilsvarende boliger omsatt i nærområdet ditt av ulike årsaker er mer attraktive enn din egen bolig.

- Ligningsverdien på boligen beregnes på grunnlag av boligens boareal, byggeår, boligtype og 25 prosent av gjennomsnittlig omsetningsverdi per kvadratmeter på tilsvarende boliger som er solgt ditt nærområde. Dersom de boligene som hovedsakelig er solgt i ditt nærområde har oppnådd høy markedsverdi på grunn av for eksempel sjøutsikt, dobbelgarasje eller stor terrasse med sol hele dagen, kan den gjennomsnittlige markedsprisen som er beregnet per kvadratmeter P-rom være misvisende, sier advokat Gjertrud Behringer i KPMG Law til Nettavisen NA24.

Behringer er en av fire skatteeksperter i KPMG som svarer på leserspørsmål mandag. Send inn spørsmål i skjemaet nederst og få svar mandag mellom klokken 13.00 og 15.00.

Må dokumentere klage på ligningsverdi
Har ligningsverdien på boligen du bebor øket betydelig siden 2012 eller er ligningsverdien høyere enn 25 prosent av antatt markedsverdi? Da kan det være grunn til å kreve ligningsverdien nedjustert.

Dersom du er mener at ligningsverdien på din bolig er for høy, kan du i selvangivelsen for 2012 påstå at verdien er satt for høyt, og samtidig opplyse om at du vil ettersende dokumentasjon som viser dette.

- Vi vil anbefale at du tar kontakt med en takstmann eller eiendomsmegler og ber om en vurdering av markedsverdien på din bolig. Dersom ligningsverdien er høyere enn 30 prosent av markedsverdi, så kan du klage på ligningsverdien og krev at den settes ned, sier Behringer.

Skattekontoret kan kreve å få se dokumentasjon på den markedsverdien du legger til grunn.

Kun for deg som er i formueskatteposisjon
Det er kun boligeiere som er i formuesskatteposisjon som får økt skatt hvis ligningsverdien er satt for høyt. Hvis du ikke betaler formuesskatt, er det ikke nødvendig å bruke tid på å få satt ned ligningsverdien.

Ved hjelp av boligskattkalkulatoren til smartepenger.no kan du selv beregne nøyaktig hva endret lignignsverdi betyr for ditt skatteoppgjør. Kalkulatoren finner du her.

Potensialet for innsparinger er 1.100 kroner per 100.000 i nedsatt ligningsverdi (da har du maksimal formuesskatt).

Taksering og ligningsverdi
Takseringen av boligen din er et enkelt, arealbasert system for formuesverdsetting som tar sikte på å fastsette ligningsverdi av egen bolig til 25 prosent av omsetningsverdi.

Takseringen omfatter alle boliger unntatt fritidseiendom, våningshus og boliger i utlandet.

Det er laget en sjablon for kvadratmeterpriser som varierer med boligens geografiske beliggenhet, alder, størrelse og type (enebolig, småhus eller leilighet).

Sjablonen baserer seg på prisstatistikk for omsatte boliger og oppdateres årlig. Boligeierne vil kun måtte rapportere boligens areal, byggeår og eventuelt boligtype én gang. For boligselskap vil selskapet være ansvarlig for rapporteringen.

Skille mellom primærbolig og sekundærbolig
Det skilles mellom boligen eieren bor i (primærbolig), og andre boliger som ikke defineres som fritidseiendom eller næringseiendom (sekundærbolig).

En primærbolig er en bolig hvor du har ditt hjem. Primærboligen vil i utgangspunktet være den boligen du er folkeregistrert bosatt i ved årets utgang. Du kan aldri ha mer enn én primærbolig. Er du eier av andre boligeiendommer, regnes disse som sekundærboliger.

Likningsverdien for en primærbolig utgjør 25 prosent av den beregnede kvadratmeterprisen.

For sekundærboliger utgjør likningsverdien 40 prosent av den beregnede kvadratmeterprisen. Denne øker til 50 prosent i 2013.

Dersom du eier boligeiendom som du ikke bor i selv (det kalles sekundærbolig), så skal ligningsverdien tilsvare 40 prosent av markedspris. Ligningsverdi på fritidsbolig skal økes med 10 % i forhold til ligningsverdien som ble benyttet i selvangivelsen 2011.

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!