Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk skatten her og nå

Har du ikke fått selvangivelsen i posten? Slapp av, her kan du sjekke om det blir restskatt.

Skattekontorene rundt om i landet er i full gang med å sende ut selvangivelser til landets skattebetalere via posten. Men fremdeles er det mange tusen nordmenn som ikke har mottatt det viktige brevet.

- Alle skal ha mottatt vår forhåndsutfylte selvangivelse i posten innen fredag 3. april, sier informasjonsrådgiver Nina Pay til Nettavisen.

Men du behøver ikke vente på brevet. For tirsdag 24. mars nøyaktig klokken 08.00 blir samtlige selvangivelser lagt ut på nett. Det betyr at du kan gå inn på minside.no , altinn.no , eller skatteetaten.no og sjekke om du har penger til gode eller om du må ut med restskatt. (Les mer om årsaken til at det er tre nettsteder her ).

For å komme inn må du enten ha PIN-koden fra brevet skatteetaten sendte deg via posten i desember 2008, eller du må være registrert bruker på minside.no.

- PIN-kodene står ikke på selvangivelsen som tidligere. Av sikkerhetsmessige årsaker sendte vi ut PIN-kodene i eget brev i desember i fjor, forklarer Pay.

Finner du ikke brevet kan du bestille nye PIN-koder på skatteetaten.no/pin eller ved å sende sms med PINKODER <mellomrom> fødselsnummer (11 siffer) til 2080. Du får da PIN-kodene tilsendt i posten.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Du behøver ikke gjøre noen ting
Dersom du ikke har endringer i skatteetatens forhåndsutfylte selvangivelse kan du benytte deg av leveringsfritaket.

Ordningen som baserer seg på din «stille aksept» gjør at du slipper å gjøre noe som helst.

Hører ikke skatteetaten fra deg innen 30. april regnes selvangivelsen som godkjent og levert. I fjor benyttet om lag 1,5 millioner skatteytere ordningen med stille aksept.

Nettavisens lesere har flyttet over en halv milliard kroner til bedre rentevilkår

Noen MÅ levere selvangivelsen
Husk at du IKKE ikke kan benytte deg av ordningen med leveringsfritak dersom du:

  • Har endringer.
  • Har plikt til å dokumentere poster i selvangivelsen.
  • Har plikt til å sende inn egne skjema som vedlegg til selvangivelsen.

Dette bør du sjekke
Selv om du benytter deg av retten til ikke å levere så bør du sjekke at tallene i den forhåndsfylte selvangivelsen er korrekt. Skatteetaten anbefaler at du i hvert fall sjekker dette:

  • At du har fått med alle fradragene.
  • At du har fått med alle inntektene.
  • At de forhåndsutfylte opplysningene stemmer med opplysningene i årsoppgaver og lønns- og trekkoppgaver.

Trenger du å få utført en tjeneste? Spar tid og penger ved å legge oppdraget ut på anbud

Sjekk barnehagen og boligen
- Har du barn i barnehage bør du sjekke at opplysningene er riktig, det hender nemlig at administrasjonen i barnehagene sender avgårde feil eller mangelfulle opplysninger, sier Rune Pedersen, ekspert på privatøkonomi.

Et annet punkt du bør være oppmerksom på er likningverdien på boligen din.

- Det kan godt hende at mange har fått oppført for høy likningsverdi på boligen i år. Likningsverdien for alle boliger er justert opp med 10 prosent i år. Etter at mange boliger falt i verdi i løpet av fjoråret er dette noe du bør sjekke ekstra. Det er dumt å betale formueskatt unødvendig, sier Pederesen og minner om at ingen boliger skal ha høyere likningsverdi enn 30 prosent av markedsverdien.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus