*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk skatten nå

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Oppgjøret klart for 400.000 nordmenn.

21.06.11 21:32

Fredag kommer skatteoppgjøret for folk flest. Men allerede nå kan flere hundre tusen sjekke hvordan det gikk.

Fredag 24. juni blir skatteoppgjøret sendt ut. Men dersom du har registrert deg som e-aktør kan du sjekke fra i dag mandag 20 juni. Det skriver Skattebetaleren.

Ifølge Skatteetaten har nesten 400.000 registrert seg som e-aktører. De kan dermed logge seg inn på Altinn med MinID eller andre innloggingsløsninger og allerede nå sjekke hvordan det gikk i skatteoppgjøret - fire dager før alle andre får fasiten.

- Vi ønsker at eAktører skal få skatteoppgjøret på forhånd, men dette er første året vi prøver dette. 372 000 eAktører har fått skatteoppgjøret tilgjengelig i dag. sier Eva Karin Dahle Rabben, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, til Skattebetaleren.

Slik sjekker du
Har du registrert deg som e-aktør får du varsel på både mobil og e-post om at selvangivelsen og skatteoppgjøret ditt er klart.

Når du har fått sms eller mail, logger du deg inn på enten selvangivelsen eller skatteoppgjøret, melder Skatteetaten.

DinSide.no skriver mandag ettermiddag at flere redaksjonsmedarbeidere har funnet oppgjøret på nett uten å ha mottatt så mye som et pip.

Det tyder på at selv om du ikke har fått melding om at oppgjøret er klart kan du likevel ta en tur til Altinn for å sjekke.

E-aktører som ikke åpner skatteoppgjøret innen syv dager etter at de har mottatt det får automatisk en papirkopi sendt i posten.

Sjekk boligens ligningsverdi
Nye regler for beregning av boligens skattemessige verdi gjør at mange har fått for høy ligningsverdi oppført på det foreløpige skatteoppgjøret fra mars.

Du bør derfor spesielt sjekke at likningsverdien på boligen stemmer, er rådet fra Skatteetaten. Andre ting du bør sjekke kan du lese mer om her.

Fire skatteoppgjør
En stor endring ved årets skatteoppgjør er at Skatteetaten har delt folk inn i flere puljer enn tidligere.

Fra og med 2011 (inntektståret 2010) øker antall skatteoppgjør for lønnstakere og pensjonister fra to til fire. I tillegg til skatteoppgjør i juni og oktober, vil det også sendes ut oppgjør i august og september. De fleste vil fremdeles få skatteoppgjøret sitt i juni, men mange som tidligere måtte vente til oktober, får skatteoppgjøret tilsendt allerede i august eller september. Datoene er: 24. juni, 17. august, 14. september eller 19. oktober.

Skatteetaten kan ikke svare på hvilken av de fire datoene du får skatteoppgjøret ditt.

Disse må smøre seg med tålmodighet
Har du foretatt transaksjoner i utlandet, handlet med aksjer eller eiendom må du belage deg på å vente. Det samme gjelder pendlere og folk med store sykdomsfradrag.

Disse gruppene er gjenstand for ekstra grundig kontroll i år.

- Det er riktig at vi hvert år sjekker noen områder spesielt nøye. I år er det inntekter opptjent i utlandet, utgifter og inntekter knyttet til reise og pendling, aksjer og verdipapirer samt utlendinger med arbeidsopphold i Norge, opplyser skattedirektør Svein Kristensen til NA24.

I tillegg er det ekstra fokus på poster på selvangivelsen der skattemyndighetene ikke har forhåndsutfylte opplysninger.

- Poster der skatteyter selv fører opp opplysninger og legger ved dokumentasjon sjekker vi ekstra i år. Typisk gjelder det fradrag for store sykdomsutgifter, opplyser Kristensen.

Klagefristen utvides
Fra 2011 utvides klagefristen fra tre til seks uker. Beregninger av frister for klage og søksmål tar i år utgangspunkt i datoen skatteoppgjøret sendes ut. Tidligere ble fristene satt med utgangspunkt i datoen for offentlig kunngjøring av skattelistene.

For deg som får skatteoppgjøret i juni er fristen for å klage 10. august. De som får restskatt på junioppgjøret må betale innen 22. august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag