I natt la Skatteetaten ut skatteoppgjørene til 2,1 millioner nordmenn. Du kan derfor nå sjekke nøyaktig hvor mye penger som kommer inn på kontoen din. Kanskje har du pengene allerede i dag.

Som NA24 skrev mandag, starter landets kemenrkontorere å sende ut penger i dag. For mange betyr det at pengene er på konto allerede i ettermiddag. Noen heldige kan ha pengene på konto allerede.

- Det kan skje at overføringene starter onsdag, men dette er ikke noe skatteyterne bør belage seg på, uttalte seksjonsleder Gurid Årtun ved kemneren i Stavanger til NA24.

Husk imidlertid at du ikke kan kreve å ha pengene på konto i dag eller i morgen. Ifølge lov om skattebetaling har kemnerkontorene tre uker på seg fra torsdag før skattepengene skal være på mottakers konto.

Slik sjekker på nettet
Men uansett, tusenvis av nordmenn vil ha pengene på konto i dag.

Gå inn på altinn.no eller minside.no og sjekk hvor mye du får, eller eventuelt må betale i restskatt. Innlogging krever pinkode fra skattekortet, buypass-kode (tippekort) eller pinkode sendt via sms.

Torsdag morgen la skatteetaten ut følgende melding på sin hjemmeside.

- Skatteoppgjøret er klart på nett fra kl 8 torsdag. Det kan være noe treghet ved pålogging i Altinn på grunn av stor trafikk. Skatteoppgjørene er under utsending og de som har tilgodebeløp vil ha det på konto i løpet få dager.

NA24s medarbeider var inne og sjekket sin ligning klokka 06.30 uten problemer. I tillegg fikk vi melding fra en leser om at skatteoppgjørene lå klare allerede 01.00 natt til torsdag

Rente på 3,6
Rentegodtgjørelsen for dem som får penger tilbake er 3,6 prosent. Beløpet du får utbetalt er derfor høyere enn det som kom frem da du fikk selvangivelsen til gjennomsyn tidligere i år. Tilsvarende er beløpet til dem så får restskatt høyere. Rentegodtgjørelsen på restskatt til staten er 3,9 prosent.

I snitt 10869 kroner tilgode
De 2,1 millioner nordmenn som har penger til gode får til sammen 22 milliarder kroner. Snittbeløpet er 10.869 kroner.

I alt 444 000 har fått restskatt på totalt 5,1 milliarder kroner. I gjennomsnitt må de betale 11 500 kroner hver. Restskatt under 1 000 kroner skal betales innen 20. august, mens restskatt på 1 000 kroner eller mer skal betales i to terminer, 20. august og 24. september.

- De som har penger til gode kan regne med å få det på konto eller på utbetalingsblankett i denne og neste uke, sier skattedirektør Svein Kristensen. Han minner om at skattyterne må sjekke skatteoppgjøret sitt. Finner du feil eller mangler må du klage innen 10. august. Du kan klage elektronisk på skatteetaten.no.

Må vente til høsten
Husk at en stor gruppe skatteytere ikke får skatteoppgjøret sitt nå. Dette gjelder skattytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som har fått utsatt frist og selvangivelser som ikke er ferdig behandlet. For denne gruppen kommer skatteoppgjør i oktober.

Mange skatteytere risikerer et aldri så lite sjokk i dag. Kemneren kan nemlig holde tilbake skattepengene dersom du skylder noen penger.

- Har du gjeld til kommunen i form av ubetalte kommunale tjenester og avgifter, restskatt fra tidligere år eller andre former for offentlig gjeld kan skatteoppkreveren trekke fra dette før utbetaling, opplyser informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til NA24.

Vil motregne 3,5 milliarder kroner
Og at det ikke bare er noe de kan, men faktisk gjør. Hør bare her:

- Vi har sendt ut forhåndsvarsel om skattemotregning til om lag 51.000 personer. Samlet gjeld i sakene som forsøkes motregnet er på hele 3,5 milliarder kroner. Størstedelen er knyttet til manglende betaling av barnebidrag, sier direktør for Nav Kontroll og innkreving Magne Fladby til NA24.