Sjekk Therese Johaugs superlønn

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Tjener til og med mer enn Marit Bjørgen.

24.01.11 12:32

Den norske publikumsyndlingen Therese Johaug har så langt tjent best av de norske kvinnelige langrennsutøverne. Så langt er det kun en som tjener bedre enn henne.

* Justyna Kowalczyk fra Polen: Nærmere 1,5 millioner kroner.

* Therese Johaug: Over 762 000 kroner.

* Marit Bjørgen: Nærmere 670 000 kroner.

Men selv om de beste tjener veldig godt er det store forskjeller.

Sjekk lønnsforskjellen
Mens verdenscuplederen har tjent over 1,5 millioner kroner i premiepenger i 2010/2011-sesongen - har 24-år gamle Marte Elden fra Namdalseid hanket inn i overkant av 50 000 kroner, etter dagens kurs, skriver Namdalsavisa.

Det er gull verdt for en løper som står utenfor landslag - og ikke får stipend eller annen økonomisk støtte fra Norges Skiforbund.

Aldri tidligere har hun sikret seg så høye inntekter som skiløper.

Men sammenliknet med de tre beste i verdenscupen blir det bare småpenger, viser tall fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter Tour de Ski på nyåret

- Premiepengene fra Tour de Ski betyr kjempemye, selv om det ble trukket 25 prosent i skatt av det. Men det var absolutt en stor bonus for meg. Selv om det bare er småpenger sammenliknet med det Johaug tjente på Tour de Ski (650 000 kroner), kommer det veldig godt med for meg, sier Marte Elden.

- Avhengig av hjelp
Hun har styrket markedsverdien etter oppturen i kraftprøven i Mellom-Europa.

Men i et trangt sponsormarked er det ikke lett å få napp.

- Det er ikke for penger jeg går på ski. Det er ikke penger jeg tenker på. Da burde jeg ha sluttet for lenge siden, sier hun, og fortsetter:

- Men jeg er avhengig av litt for å få det til å gå rundt.

Elden har ingen detaljert oversikt over kostnader hun har per år som toppsatsende langrennsløper.

Men utgiftene har skutt i været denne sesongen - ettersom hun ikke er på landslag.

- Jeg er ikke på landslag. Men på Team Trøndelag. Jeg får ikke midler for å gå på ski. Jeg må ordne det selv, sier hun.

Elden studerer ved siden av. Men ikke på fulltid.

- Jeg studerer bare 50 prosent. Det betyr at jeg bare får 50 prosent i stipend og lån. Jeg lever ikke overdådig. Jeg er helt avhengig av sponsor for å klare meg utenfor landslag. Hittil har jeg hatt litt å tære på. Jeg har også noen sponsorer som er veldig viktig for meg, betyr mye for meg og setter stor pris på, sier hun.

Ledig plass på skidress
Nå ber hun næringslivet om drahjelp.

- Det koster å satse langrenn på heltid. Alt kommer godt med, sier hun, som har ledig plass for sponsormarkering på konkurransedressen sin til ski-NM på Steinkjer 27.-30. januar.

- Jeg går for Team Trøndelag og har ikke ordnet meg en større personlig sponsor på konkurransedressen min ennå. I verdenscupen har vi ikke lov til å gå med personlige sponsorer., Men under NM er det andre regler. Da er det lov. På direktesendt tv blir sponsoren veldig godt profilert og synlig. Under NM blir det mye tv-tid, forteller Marte Elden.

- Men for å bli synlig under NM er du avhengig av å gjøre det godt?

- Ja, jeg må prøve å gjøre det, sier hun og smiler.

Marte Elden innrømmer at hun ikke er flink nok til å ta kontakt med potensielle samarbeidspartnere.

- Jeg er ikke typen som er mest frampå. Noen er typer til å være veldig frampå, er mer freidig og tør å spørre. Andre er litt forsiktig, som meg. Jeg synes det er ekkelt å spørre folk om penger. Og derfor har jeg ikke gjort det. Men nå gjør jeg det. Hvis noen har lyst til å profilere seg på dressen min på direktesendt tv under NM er det bare å ta kontakt, sier Marte Elden.

Les flere nyheter hos Namdalsavisa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Langrenn

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag