*Nettavisen* Økonomi.

Sjøfolk mister skattefritak

Utenlandske sjøfolk skal få jobbe på sitt hjemlands lønnsvilkår i norsk trafikk. Dermed ryker skattefritaket på utenriksferjene.

Det er ifølge Bergens Tidende blant forslagene i regjeringens skipsfartsmelding som legges fram fredag.

Etter det avisen erfarer, ønsker regjeringen å beholde ordningen med to skipsregistre i Norge. Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) vil inntil videre få bestå, og skip i det internasjonale registret (NIS) får fortsatt ikke gå i fast kysttrafikk mellom to eller flere norske havner. Et viktig unntak er offshoreflåten.

Det betyr at skip som er involvert i oljevirksomheten på norsk sokkel vil kunne registreres i NIS. For offshore- og supplyflåten vil det bety muligheten for sterkt reduserte lønnskostnader fordi et skip som er registrert i NIS, kan ansette utenlandske mannskaper på deres hjemlands lønnsvilkår.

Norge har to store rederier, som driver ferjer mellom Norge og utlandet – Fjord Line og Color Line. Disse rederiene vil også få anledning til å registrere sine ferjer i NIS, noe som vil ha store konsekvenser for hotellpersonalet om bord på ferjene.

I dag er alt mannskap på utenriksferjene omfattet av den såkalte nettolønnsordningen, det vil si skattefritak. Med regjeringens forslag vil Fjord Line og Color Line miste nettolønnsordningen fra 2006 for hotell- og restaurantpersonalet.

Når det gjelder skatteordningen for rederiene, er det ventet at regjeringen fredag vil foreslå en halvering av den såkalte tonnasjeavgiften. Det kommer i tillegg til en kraftig reduksjon i formuesskatten, som allerede er foreslått.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag