Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkhistorien bak «tidenes bitcointabbe»: - Jeg hadde ingen anelse

Fikk 10.000 bitcoin, men hevder han ikke angrer på hvordan det gikk.

NEW YORK (Nettavisen): Jeremy Sturdivant fra California er mannen som fikk 10.000 bitcoin for to pizzaer, og som etter dagens bitcoin-pris hadde sittet på verdier for 3,1 milliarder kroner om han hadde tatt vare på dem.

Les også: - Dette var tiårets beste investering

Oppdaget spesiell annonse

Historien om Jeremy Sturdivant og hans 10.000 bitcoin stammer fra mai 2010. Det var da Sturdivant oppdaget en svært spesiell annonse i et diskusjonsforum for kryptovaluta på internett:

En person tilbød å gi 10.000 bitcoin til den eller de som kunne levere ham to pizzaer på døren. Det hører med til historien at 10.000 bitcoin på dette tidspunktet bare var verdt 41 dollar, eller 340 kroner etter dagens dollarverdi.

Les også: - Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

Unge Sturdivant bestemte seg for å slå til på tilbudet og bestilte en pizza med ost og en supreme fra pizzakjeden Papa John’s og fikk den sendt hjem til vedkommende.

Dette ble dermed også den første fysiske handelen med Bitcoin og er derfor årsaken til at 22. mai fra da av er blitt kjent som Bitcoin Pizza Day.

Les også: Ny fantastisk vaksinenyhet: - Er 100 prosent effektiv

Les også

Prest tatt for trekant-sex ved alteret

Så ikke på det som en investering

Selv om mange nå ville kunne hevde det var en gigatabbe å ikke ta vare på dem, så angrer ikke California-mannen.

- Jeg hadde ingen anelse om hvor stort det skulle bli, sier Sturdivant, som sier han er både stolt over å ha blitt en del av bictoin-historien og blitt en del av det globale fenomenet.

Ifølge New York Post brukte Sturdivant alle sine bitcoin på reiser opp gjennom årene.

- Om jeg hadde sett på det som en investering, så hadde jeg nok holdt på de litt lenger, uttalte Sturdivant i et intervju med Telegraph i 2018, der han snakker ut om hvordan han blant annet brukte fortjenesten på en road trip med kjæresten.

- Jeg hadde aldri trodd at det samme antall bitcoin ville ha en kjøpekraft med tanke på anskaffelse av fast eiendom, sa Sturdivant i 2018.

Les også

- Kastet ut fordi shortsen var for kort

Verd 38.000 dollar - nedgang på 30 prosent

Bitcoin har hatt en utrolig utvikling det siste året, før det den siste uken har opplevd en nedgang på over 30 prosent. I dag ligger verdien av bitcoin på rundt 38.000 dollar, eller rundt 315.000 norske kroner, mens den bare for noen uker siden lå på over 60.000 dollar.

Les også: Fullstendig kollaps for bitcoin

Det betyr at de 10.000 bitcoin Jeremy Sturdivant fikk i 2010 i dag ville være verdt over 3,1 milliarder norske kroner.

Les også

CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

To pizza som kostet 10.000 bitcoin

Mannen som sto bak annonsen og som mottok to pizzaer, heter Laszlo Hanyecz (39) og var da 28 år gammel. Også han hevder at han ikke angrer på det han gjorde den gang.

Les også: Kryptovaluta eksploderer - passerer ny milepæl

Hanyecz var på den tiden er bidragsyter til diskusjonsforumet for kryptovaluta på internett, og kom med en detaljert bestilling da han bestemte seg for å betale 10.000 bitcoin for to pizzaer.

- Jeg liker ting som løk, paprika, pølse, sopp, tomater, pepperoni etc. bare sånn standard greier og ikke noe sært fyll som fisk eller i den duren, skrev han i sin originalpost.

Her kan du se Laszlo Hanyecz avbildet i 2010 sammen med hans to barn og de to pizzaene Papa John’s som han betalte 10.000 bitcoin for.

- Bukte 100.000 bitcoin på pizza

I et intervju med Bitcoin Magazine i 2019 har Hanyecz tidligere fortalt om bestillingen.

- Jeg ville gjøre en pizza-greie fordi for meg var det gratis pizza. Jeg bestille pizza for å bidra til et open source-prosjekt. Vanligvis så er en hobby en tidstyv og pengekrevende, men i dette tilfellet så skaffet hobbyen meg gratis middag, sier Hanyecz, som slettes ikke angrer på kjøpet.

Les også

Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Jeg er veldig glad for at jeg på denne måten ble en del av bitcoins tidlige historie, sa han til Telegraph i 2018.

Ifølge New York Post skal Hanyecz ha brukt ytterligere 100.000 bitcoin på pizza den sommeren i 2010, eller over 30 milliarder norske kroner, etter dagens kurs.

- Jeg liker å tenke på at det jeg gjorde var til hjelp. Og jeg tror at hvis det ikke var meg, så ville noen andre ha gjort det, sier Hanyecz.

Les også

Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt