Du har sikkert lagt merke til det. Vanligvis er jordbærene i høysesong i slutten av juni, og i takt med økt tilbud faller prisene. I år er det annerledes.

En sjekkrunde Nettavisen har gjort viser at prisene stort sett ligger på rundt 50 kroner kurven og gjerne litt mer. På Coop Prix i Oslo sentrum fant vi jordbær til 59,90 onsdag ettermiddag.

- Grunnen til at prisene er høyere enn i et normalår, er koronaviruset. Det er ikke like stor tilgang på plukkere og dermed blir tilbudet mindre enn i et normalår, sier Silje Alisøy, kommunikasjonsrådgiver i Coop.

Les også: Nå kan bedrifter få støtte for å hente permitterte tilbake

Chartret fly for å redde sesongen

Per Isingrud er en av landets mestproduserende jordbærbønder. Til åkeren på Kløfta henter han i en vanlig sesong flere hundre sesongarbeidere som er klare for plukking fra midten av juni.

I år har det vært vanskeligere å få sesongarbeiderne hit på grunn av korona-restriksjonene. Nå har 250 plukkere fra Vietnam, Thailand og Polen ankommet. Mange av plukkerne kommer tilbake år etter år.

- Det har løst seg etter hvert. Men nå må de i karantene i ti dager før de kan begynne å jobbe. Så de kommer, men kommer i gang for sent, sier Per Isingrud.

Les også: Bytter bær i kurven: - Det er å stjele!

Sammen med tre andre bønder chartret Isingrud et helt fly fra et tsjekkisk flyselskap i starten av juni. Bøndene må legge ut over en million kroner for å få sesongarbeiderne til landet, og 9. juni ankom et fly fra Vietnam. Prisen per passasjer er på 7.458 kroner, som arbeiderne trolig må betale tilbake etter endt sesong, skriver Romerikes Blad.

Les også: Er på støttetoppen - sier opp 1000

- Da hadde vi ikke hatt jordbær

Dette er med på å forklare prisene, forteller jordbærbonden. Høye priser har sammenheng med at innhøstingen får en treg start. I tillegg har det vært en mindre avling enn vanlig, forteller han, og å få tak i norske plukkere har ikke vært et reelt alternativ.

- Hva hadde skjedd dersom du ikke hadde fått de utenlandske sesongarbeiderne hit i det hele tatt?

- Da hadde vi ikke hatt jordbær.

Lønna til innleide plukkerne ligger fra minstelønnssatsen på 123 kroner til 170 kroner timen, opplyser Isingrud. De utenlandske sesongarbeiderne er i landet i åtte til tolv uker, forteller Isingrud. Om prisene vil gå ned etter hvert, vil ikke jordbærbonden spekulere i.

- Men det kommer større og større mengder på markedet, sier han.

- Hos oss kostet bærene 49,90, som nå, i slutten av juni i fjor, men så falt prisene med ti kroner i starten av juli, sier Kristin Aarvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Les også: Nordmann henter én milliard kroner i USA for å revolusjonere byggebransjen: – Vi har satt oss hårete mål