– Det er en kynisk måte å lokke særlig unge kunder inn i butikkene, og en direkte fraskrivelse av samfunnsansvar, sier Gunhild Stordalen til Nettavisen.

Hun mener dagligvarekjedene ikke kan gjemme seg bak at de også gjør mye bra for å markedsføre sunnere mat.

– Skuffende

Fra og med 1 januar i år ble den historiske og særnorske sjokolade- og sukkeravgiften avviklet etter nesten 100 år.

Avskaffelsen kom som følge av et budsjettforlik mellom Frp og regjeringspartiene desember 2020.

Hovedargumentasjonen var å redusere handelslekkasjen på milliarder av kroner til Sverige.

Fjerning av avgiften som inntil i fjor utgjorde 21,22 kroner per kg av varens avgiftspliktige vekt, merkes nå i norske dagligvarer. Allerede fra årsskiftet kuttet de fleste kjedene godteri-prisene, og spesielt den siste tiden har flere kjeder hatt meget, lave priser på smågodt.

I helgen solgte blant annet Spar smågodt til svært, lave 4,90 kroner per hg.

Det er trolig det laveste siden Coop Mega solgte smågodt til 3 kroner hg i forbindelse med sitt 30-års jubileum i oktober 2017.

De tre lavpriskjedene Kiwi, Rema 1000 og Extra har siden den gang lovet å ikke gå til priskrig på smågodt.

Likevel, Spar lokker nå kundene med billig smågodt. Coop Prix går nå inn i sin andre uke på rad med 10 kroner hg for smågodt. I august hadde Coop Mega tilbud på smågodt til samme pris i to uker.

De lave prisene vekker sterke reaksjoner hos ekspertene.

– Dette er et skuffende steg i feil retning, uttaler hun.

Stordalen mener de historiske, lave prisene på smågodt er et brudd på løftet de ga i 2017. Hun er ikke i tvil om at lav pris vil få nordmenn til å spise mer godteri, og det bekymrer henne.

– Vi vet at sukker har en rekke skadelige effekter, og Verdens helseorganisasjon anbefaler at maksimalt ti prosent av det daglige kaloriinntaket kommer fra tilsatt sukker. Inntaket bør helst ligge under fem prosent, sier hun, og understreker:

– Norge troner på fedmetoppen. I Vest-Europa er det bare britene, irene og spanjolene som er rausere rundt midjen enn våre landsmenn.

Les også: Sukkervarsko, men tallene viser noe annet. (NB! saken er bak betalingsmur).

Bidrar til sosiale forskjeller

Stordalen tar til orde for det må bli slutt på at usunn og lite bærekraftig mat prises lavt. Hun etterlyser større bevissthet rundt egen prispolitikk.

– Folk med god råd kan jo likevel velge sunt og bærekraftig, mens det er mye vanskeligere for folk med lavere inntekt. Det er dypt urettferdig, slår hun fast, og mener at prispolitikken bidrar til økte, sosiale forskjeller.

– De fattigste gruppene blir sykere og mer arbeidsuføre. Dette må det rett og slett tas tak der dagligvarebransjen tar sin del av ansvaret.

Les også: Lavpriskjedene kutter smågodtprisene

Helseplager

Gunhild Stordalen er ikke det eneste som reagerer på smågodt-tilbudet.

Berit Nordstrand er lege, kostholdsekspert og har skrevet boken Tarmens medisin - 6 smarte trinn til sunn tarm, friskere kropp og klart hode. Nå frykter hun større forbruk og økte helseplager i befolkningen.

– Sukker bidrar til å forstyrre tarmfloraen, gir helseplager og sykdom, sier hun til Nettavisen. Hun mener det siste vi trenger for å leve sunt er billigere smågodt, og sier at sukker kan føre til økt betennelse i kroppen, som i sin tur kan føre til lite energi og søvnplager.

Imidlertid er det ikke bare de som sliter med fedme som nå bekymrer kostholdseksperten.

– Dette er like bekymringsfullt for lettvektere, fordi sukker svekker helsen generelt. Hun synes det er vanskelig å forsto hvorfor ikke butikkene heller dumper prisene på grønnsaker, frukt, sjømat, fisk og andre sunne råvarer. Legen mener myndighetene må legge til rette for at vi kan erstatte godteri med sunne alternativer.

For eksempel mener hun at både skinke, ost, oliven og ristede nøtter er gode erstatninger for søtsaker gjennom uken.

– Lørdag er skrotmatdagen, og det er helt greit med litt godteri da, men forsøk å begrense deg, sier Nordstrand, og anbefaler honning som tilsetning i hverdagen.

Eksperten understreker at smågodt ikke inneholder noen næringsstoffer som er nyttig for kroppen, og mener det er bekymringsfullt at sukker trigger behovet for mer søtt, og samtidig kan bidra til problemer som søtsug og sukkeravhengighet.

– Det gjør ikke kroppen godt, men bare svekker deg, sier legen.

Kostholdseksperten understreker at hun ikke vil bidra til noen skremselspropaganda, men heller tipse og stimulere til gode og sunne valg.

Les også: Dette tilsettes i smågodt

Kampanje

Kommunikasjonssjef i Spar, Anette Grønby Rein, svarer slik på kritikken:

– Vi har som dagligvareaktør et viktig ansvar for å fremme sunne valg for forbrukerne, og forstår i den forbindelse at et slikt tilbud kan kritiseres, skriver hun i en e-post til Nettavisen.

Hun understreker at 4,90 for smågodt på Spar var en kampanje som kun gjaldt denne ene helgen.

– Spar har foruten om dette ene tilfelle kuttet alt av smågodt-kampanjer, og har et stort fokus på å tilby sunne produkter, sier Grønby Rein.

Kommunikasjonssjefen opplyser til Nettavisen at de har et mål om å øke salgsvolumet med åtte prosent innen 2025 på frukt, grønnsaker, fisk, sjømat, og grove brød. Hun lover at Spar også vil redusere det årlige salgsvolumet av sukker med to prosent.

– Vi har fortsatt mye vi kan bli bedre på, men kundene skal vite at dette er noe vi arbeider med hver eneste dag, lover hun.

Les også: Prisfelle på sjokolade

Bommer på kritikken

– Kritikerne må rette en del av skytsen mot politikerne og myndighetene, vi er ikke rett adressat. Det uttaler kommunikasjonssjef, Harald Kristiansen, i Coop Norge til Nettavisen.

Han forklarer at prisreduksjonen på smågodt er et direkte resultat av at sjokolade- og sukkeravgiften ble fjernet 1. januar i år. Kristiansen mener derfor at Gunhild Stordalen og Berit Nordstrand bør rette den hardeste kritikken mot politikerne som vedtok å avskaffe skatten.

– Vi har et ansvar, men for oss ville det blitt helt feil om vi skulle tatt overskuddet avgiftskuttet gir i egen lomme. Det skal selvfølgelig komme kundene, som også er våre medeiere, til gode med lavere priser på for eksempel smågodt. Vi vet at dette er produkter kundene vil ha, og som de tidligere reiste til Sverige for å kjøpe store mengder av, sier han.

Kristiansen mener Stordalen bommer i påstanden om at de ikke holder løftet om priskrig på smågodt.

– Tilbudet på Coop Prix er ikke en ny priskrig på smågodt, slik vi hadde for noen år siden med elleville priser ned til 2,90 kroner per hg.

Kommunikasjonssjefen opplyser at 10 kroner hg for smågodt er en del av Coop Prix sitt kronemarked.

Han vil ikke være med på at dagligvarebransjen ikke tar ansvar, og mener kritikerne glatt overser at de har ukentlige tilbud på sunne varer som både fisk, kylling og vegetar.

– Man bommer når man påstår at vi bare pusher usunne varer. Både laks, bringebær, purre og vårløk er også en del av Prix sitt kronemarked, sier Kristiansen.