KVADRATUREN (Nettavisen Økonomi): Tall fra Eiendom Norge torsdag viser at boligprisene fra oktober til november falt med 0,1 prosent. Nominelt er det første gang på åtte måneder at prisene faller.

Men korrigerer vi for det som er normale sesongsvingninger, var det en økning i november på 0,8 prosent. Det er den syvende måneden på rad med sesongjustert oppgang.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 7,8 prosent. I Oslo steg boligprisene med 1,1 prosent i november og sesongkorrigert med 1,2 prosent. De seneste tolv månedene er prisoppgangen i hovedstaden på hele 10,4 prosent.

Normalt svakt

November er tradisjonelt ingen sterk måned i boligmarkedet, eksempelvis falt prisene i fjor med 0,8 prosent.

- Boligprisene i Norge falt nominelt i november, noe som er normalt for måneden. Det er imidlertid store forskjeller i boligprisutviklingen. Byer som Tromsø, Trondheim, Bodø og Oslo har hatt en sterk utvikling i boligprisene sist måned, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendoom Norge i en pressemelding.

Les også: Skrekktall om boligmarkedet: - Dette er bekymringsfullt

- Det er veldig sterke tall for Oslo, sa Lauridsen på pressekonferansen. Prisoppgangen ble dermed som ekspertene fryktet. Ifølge Eiendom Norge kan bygging av 10.000 nye boliger i Oslo føre til 10 prosent nedgang i boligprisene i hovedstaden.

Lauridsen mener boligprisoppgangen i Norge i år definitivt har vært sterkere enn ventet.

- De fleste som prøver å lage prognoser for boligprisene i år har nok bommet ganske kraftig på grunn av korona, sa Eiendom Norge-sjefen. Han regner med at også desember blir sterkere enn vanlig, med flere boliger til salgs enn normalt.

Sterk start

- Og vi regner med at vi kommer til å dra med oss en ganske sterk aktivitet inn i 2021, sa Lauridsen.

I Bergen falt boligprisene i november med 0,5 prosent, men her faller prisene vanligvis enda mer. I Trondheim var det uendrede boligpriser i foregående måned, som er 1,3 prosent sterkere enn normalt. Boligprisene falt i Stavanger med 1,4 prosent, men sesongkorrigert var det en økning på 0,2 prosent.

Oktobertallene viste en oppgang på 0,5 prosent og en sesongjustert økning på 1,1 prosent. Det betyr at prisoppgangen i oktober var en god del sterkere enn det som er vanlig.

Interessen fortsetter

Adm. direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier i en kommentar at prisutviklingen er sterkere enn normalt, og det lite som indikerer at boliginteressen vil avta.

- Utviklingen bekrefter NEFs analyse av boligmarkedet i koronaåret 2020. Folk flest har fått bedre økonomi som følge av lave renter og nordmenn prioriterer boligkjøp høyt under pandemien, sier Geving.

Les også: Selger på Grünerløkka: På utsiden er det alt annet enn luksus. Bare vent til du får se innsiden

Personmarkedsdirektør Randi Marjamaa i Nordea sier i en kommentar at det er fortsatt god fart i markedet, og det omsettes boliger av alle typer rundt omkring i hele landet.

- Vi opplever at det er få tilfeller hvor budrunder tar helt av, og de fleste boliger går rett rundt takst.I et normalt år stilner boligmarkedet utover i desember, men det blir spennende å se hvordan markedet blir denne julen, sier Marjamaa.

Bekymring

DNB Markets ventet en sesongjustert økning i foregående måned på 0,8 prosent og fikk dermed innertier Det burde ifølge DNB være nok til så smått å øke bekymringene for finansielle ubalanser ytterligere hos Norges Bank.

Handelsbanken Capital Markets så på morgenen for seg en sesongjustert oppgang i november på 1-tallet.

Bankens eksperter mener styrken i prisoppgangen denne høsten vært sterkere enn antatt, men de venter at veksten demper seg gjennom 2021. Det skyldes at den sterkeste prisdrivende effekten på boligprisene gjerne kommer nokså raskt etter et rentekutt.

Renten er ofte betegnet som atomknappen i boligmarkedet.