NEW YORK/STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Wall Street tar av etter at ferske arbeidsledighetstall i USA overrasker ekspertene. Dow Jones endte til slutt opp 830 poeng, opp 3,1 prosent.

- Vi får jobbene tilbake, det er fantastisk det vi nå ser, sier president Donald Trump.

I talen sammenlignet presidenten økonomien i USA med en «kropp» som var sterk, men som trengte en operasjon, og Trump sier dette nå er blitt til «en rakett».

- Ingen har noensinne sett slike tall, sier Trump.

- Ingen har noensinne sett slike tall

Tallene som ble offentliggjort fredag viser at arbeidsledigheten i USA falt til 13,3 prosent. Ekspertene forventet en økning i arbeidsledigheten, men det motsatte skjedde. Antallet arbeidsledige falt i stedet med 2,1 millioner, til 21 millioner samlet.

De ferske positive arbeidsledighetstallene i USA blir også svært godt mottatt på Wall Street fredag. Dow Jones starter opp over 740 poeng, over 2,8 prosent, og fortsatte deretter oppturen etter Trumps pressekonferanse.

- Tallene er fantastiske. Disse tallene var sjokkerende selv for proffene, sier Trump, som legger til at han tror de neste måneden også blir bra.

- Det blir bra i juli, bra i august, og så blir det spektakulært i oktober og november, sier Trump.

Også på Twitter har presidenten kommentert tallene

- Dette er overveldende tall. Det er gledelig, ta oss kalle det for det det er. Markedet hadde rett. Det er fantastisk! skriver Trump på Twitter.

«Månedens viktigste tall» sjokkerer

Hele verdens øyne er rettet mot USA etter politidrapet på George Floyd, og demonstrasjonene og raseriet knyttet til den fatale pågripelsen i Minneapolis har pågått i flere dager.

Les også: - Trump er en forferdelig person, men jeg tror han kommer til å vinne valget

Samtidig slippes det som ofte omtales som «månedens viktigste tall» i USA, nemlig statistikken over hvor mange som er sysselsatt i USA innen produksjon, bygg og anlegg, samt handel – omtrent 80 prosent av arbeidsstyrken. Tallene kan ofte skape store bevegelser i det amerikanske aksjemarkedet.

Les også: Utspill provoserer: - Media vil ikke skrive om George Floyds voldelige forhistorie

De ferske og overraskende tallene fra april til mai viser at antallet amerikanere i arbeid økte med 2,5 millioner og at arbeidsledigheten sank med 1,4 prosentpoeng til 13,3 prosent.

Det er en langt mer positiv utvikling enn det markedet forventet, der man spådde en ledighet på 19,5 prosent. Totalt har antallet arbeidsledige økt med 15,2 millioner - opp 9,8 prosent - siden februar.

Les: - Donald Trump er et rasshøl - han skapte dette kaoset

Ventet eksplosiv økning

På forhånd spådde ekspertene at arbeidsledigheten i USA ville nå 19,8 prosent i mai, opp fra 14,7 prosent i april. Det vil si at nesten én av fem i den amerikanske arbeidsstyrken står uten jobb.

Den høyeste arbeidsledigheten som noensinne er registrert i statene var på 25 prosent, under 1930-årenes depresjon.

På forhånd anslo økonomene at rundt 8 millioner jobber ville forsvinne fra det amerikanske markedet i mai. 20,5 millioner arbeidsplasser forsvant i april.

Les mer: Nytt slag for Donald Trump - tallene er verre enn ventet

Svært godt mottatt på Wall Street

De ferske tallene blir svært godt mottatt på Wall Street. Dow Jones endte til slutt opp 830 poeng, opp 3,1 prosent. S&P 500 endte opp 2,6, mens Nasdaq, som satte ny rekord på torsdag, endte opp 2 prosent, melder CNBC.

Les også: - Trump vil gå på et «historisk nederlag»

- Dette er overveldende tall. Det er gledelig, ta oss kalle det for det det er. Markedet hadde rett. Det er fantastisk! skriver Trump på Twitter.

Trump har lagt ut en rekke tweets om de positive tallene.

- En bra dag for George Floyd

Trump benyttet også anledningen til å kommentere dødsfallet til George Floyd.

- Vi så alle hva som skjedde i forrige uke. Vi kan ikke la noe slikt skje. Forhåpentligvis så ser George ned på oss nå og sier at det er en fantastisk ting som nå skjer med vårt land. At det er en bra dag for ham. Det er en bra dag for alle, sa Trump.

Presidenten sa også at han hadde gjort mye for den fargede befolkningen i USA.

- Ingen har gjort så mye for den svarte befolkningen som Trump har gjort, sa presidenten.

Trump benyttet også anledningen til å kritisere Kina for at de har spredd koronaviruset rundt om i verden.

- Det er en gave fra kina og en svært giftig gave, det kan jeg si dere.

- Økonomien kan ha snudd

Flere eksperter er også ute og kommenterer de positive tallene som ble presentert på fredag.

- Gitt at vi unngår en ny bølge med covid-19, kan den samlede amerikanske økonomien nå se ut til å ha snudd, noe som fremgår av de overraskende jobbtallene i dag, selv om det fremdeles gjenstår å se nøyaktig hvordan den nye normalen vil se ut, sier Tony Bedikian, sjefen for global markets i Citizens Bank, i en uttalelse.