*Nettavisen* Økonomi.

Skal doble Panama-kanalen

Panama vil investere 33 milliarder kroner i en utvidelse av landets viktige inntektskilde, Panama-kanalen. Større skip og nær sprengt kapasitet ligger bak kjempeprosjektet.

Kapasiteten i Panama-kanalen som forbinder Stillehavet og Det karibiske hav forslås nå doblet av landets myndigheter. Dette skal gjøres ved å tilføre et tredje skipsløp og et nytt sett med sluser. Det går frem av en pressemelding fra kanalens styreformann Ricaurte Vasquez tirsdag.

Planen er å ha prosjektet i havn i 2014, akkurat 100 år etter at kanalen åpnet. Planlegginen av en utvidelse har pågått de siste fem årene.

Investeringene som er stipulert til 5,25 milliarder dollar, elelr omkring 33 milliarder kroner, planlegges nedbetalt gjennom et gradert avgiftssystem. President Martin Torres i Panama vil nå diskutere planen med sin regjering før forslaget legges frem forparlamentet. Dersom landets kongress godkjenner planen skal den også bli forlagt folket gjennom en folkeavstemning, melder Bloomberg News.

Kanalen ble i sin tid bygget av USA, og først overlevert Panama i 1999. Bakgrunnen for utvidelsen er at kanalen i dag er nær sprengt på kapasitet. I tillegg vil det åpne for trafikk de store skipene som i dag ikke kan håndteres med dagens lengde restriksjon på 900 fot.

Kanalen håndterer i dag omkring 14.000 skipspasseringer årlig, kun slått av Suez-kanalen i Egypt. Kanalavgiftene generer i dag omkring 1 milliard dollar i inntekter for Panama.

Det er blant annet dens tore veksten i containertrafikken mellom USA og Asia som Oanama ønsker å fange opp. De nye store containerskipene nå leveres til rederiene kan pr. i dag ikke håndteres av Panama-kanalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag