*Nettavisen* Økonomi.

Skal raide med milliardfond

Med et nytt investorfond på 1,25 milliarder kroner skal tobakkskongen Johan H. Andresen og flere andre investorer kjøpe opptil ti norske bedrifter.

24.08.04 08:13

Lån vil gi investorfondet Ferd Private Equity en kjøpekraft på over fem milliarder kroner. Ferd bidrar selv med omtrent halvparten av totalbeløpet på 1,25 milliarder.

15 andre norske institusjonelle investorer deltar også, men bare Orkla og Storebrand Livsforsikring ønsker å tone flagg i media, skriver Aftenposten.

- Vi ser spesielt på virksomheter innen farmasi, telekom, it, olje- og offshore og konsumvarer. De må være konkurransedyktige i Norge og ha et internasjonalt potensial. Vi skal ikke inn i bransjer som følger makroøkonomiske tendenser, for eksempel shipping, fast eiendom og entreprenørselskaper. Og vi skal holde oss unna skvisede bransjer der de ansatte må jobbe mer for mindre, sier Gert W. Munthe, leder av Ferd Equity Partners, rådgivningsselskapet som forvalter fondet.

Munthe understreker overfor Aftenposten at dette ikke er et venturefond, men et såkalt "private equity" som kort forklart betyr at pengene fra fondet brukes til å kjøpe opp etablerte selskap eller deler av en virksomhet. Deretter "pusses" virksomheten opp i løpet av noen år, og selges så videre med en fortjeneste.

- Ja, vi vil absolutt ha beilere. Men vi er veldig aktive selv, og har vært i kontakt med 100 bedrifter det siste året. Vi leser årsrapporter og ringer på hos dem vi synes ser interessante ut, sier Munthe til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.