Kunstsiloen i Kristiansand er et evig drama som aldri vil ta slutt.

Tirsdag skjedde det kritikerne har lenge foreskrevet. Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Stein Tore Sorthe måtte be politikerne om å doble driftstilskuddet til Sørlandets Kunstmuseer (SKMU).

– Selvsagt er det ambisiøst, men vi mener politikerne bør gå for dette, sa Sorthe til Fædrelandsvennen som først omtalte saken. (Bak betalingsmur)

Sørlending og gründer Einar Øgrey Brandsdal reagerer sterkt på det nye kravet om mer penger.

– Henger ikke sammen med virkeligheten

– I min verden henger ikke budsjettene deres sammen med virkeligheten, sier han til Nettavisen Økonomi.

Når kunstsiloen er ferdig, skal den stille ut en samling som mangemilliardæren Nicolai Tangen har gitt i «gave» til Kristiansand by. Imidlertid mener jurister at det ikke er klart om maleriene som er verdt 300 millioner kroner, egentlig er en gave.

– Jeg er oppgitt over at man gjør alt hva man kan for å hjelpe mangemilliardær Nicolai Tangen til å bygge ut et museum som skal stille ut hans private kunstsamling. Og det til en prislapp på titalls av millioner i året, sier han.

Han mener prosjektet har galoppert og burde stoppes før det er for sent.

– Nå begynner kostnadene å løpe løpsk og det søkes om å doble det årlige driftstilskuddet med 20 millioner kroner, og dette kun for å komme i balanse med tidens mest optimistiske budsjett som det neppe finnes en eneste investor i Norge som ville ha investert i, sier Brandsdal.

530 mill.

Totalt vil det koste 530 millioner kroner å bygge kunstsiloen, og når den står ferdig vil det være over 40 millioner kroner i driftsstøtte fra det offentlige for å drifte kunstmuseet som har som hovedformål å vise frem milliardæren Nicolai Tangens malerisamling.

Årlig ønsker museet seg en slik fordeling:

  • Kristiansand kommune: 8,7 mill.
  • Agder fylkeskommune: 7,4 mill.
  • Staten: ca 24 mill.

Kunstsiloen skulle allerede ha vært i gang med byggingen. Men det har ikke byggherren kommet i gang med. De er fortsatt i forhandlinger med utbyggerfirmaet. Cultiva, som er en kunststiftelse, skal skyte inn over 100 millioner kroner til byggingen. Men de avventer et kvalitetssikret driftsbudsjett.

I kunstmuseets budsjetter for 2022 og 2024 regner de fortsatt med 150.000 besøkende. Dette skal fordele seg til 118.100 betalende gjester, og 7.100 cruiseturister. Ellers er det budsjettert med 30.000 voksne betalende til 150 kroner per billett.

En tredobling

Museene har i dag omtrent 45.000 besøkende, og mange av dem er barn som reiser i forbindelse med skoleklasser. Ifølge tall Nettavisen har fått tilgang på, viser det seg at 6/10 besøkende ved siste år er barn under 16 år.

– Vi mener at 150.000 gjester er ambisiøst, men ikke umulig. Med høye kunsterniske ambisjoner i et spekakulært museum, er det gode muligheter for å lykkes, skriver museumsdirektøren i et åpent brev til kunststiftelsen Cultiva.

Cultiva er nemlig viktig for at museet skal bli realisert. De har vedtatt å bidra med 100 millioner kroner til byggingen. Men før pengene blir utbetalt, skal de kvalitetssikre «realismen i prosjektet».

– Jeg kjenner ikke denne saken utover det som har stått i Fædrelandsvennen, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum når Nettavisen tar kontakt med henne.

Ifølge Cultiva skal de ha to eksterne granskningsrapporter. Én fra en lokal leverandør, og én fra Oslo Economics, som er et stort konsulentselskap.

Kritikerne håper dette prosjektet blir stoppet av kritiske konsulenter.

- Dersom kunstsiloen blir gjennomført er vi vitne til et av det største ranene noensinne av skattebetalernes pengebinge, sier Brandsdal til Nettavisen.

Direktør i Cultiva, Erling Valvik, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

– Unik kvalitet

Høyres gruppeleder i Aust-Agder forsvarer økningen i driftsbudsjettet, og mener det er helt nødvendig.

– Samlingen i seg selv holder en helt unik kvalitet, og vi skaper et attraktivt reisemål som styrker hele landsdelen. Denne satsingen inneholder mer enn en statisk kunstutstilling, sier Tone Ostad til Fædrelandsvennen.

Kritikerne på sin side hevder at det er for stor usikkerhet om prosjektet, og at det kreves en reell gjennomgang.

– Det er store summer som skal brukes på dette prosjektet, og usikkerheten er stor. Jeg håper det begynner å gå opp for flere, sier fylkesleder i Agder Frp, Christian Eikeland til Fædrelandsvennen.

Mest lest om offentlig pengebruk