*Nettavisen* Økonomi.

Skandias versting slår tilbake

Den tidligere toppsjefen Skandia, Lars-Eric Petersson, avviser alle anklager.

02.12.03 08:55

Det brygger opp til et durabelig oppgjør mellom syndebukkene i Skandia-skandalen –den tidligere ledelsen i forsikringsgiganten - og anklagerne, representert ved sjefsgransker Otto Rydbeck.

Lars-Eric Petersson får unngjelde i Rydbecks rapport. Men den tidligere så mektige Skandia-sjefen akter ikke å la seg pille på nesen.

- Vil beskytte seg selv

- Det virker som styret for enhver pris vil beskytte seg selv, og at dette reflekteres i utredningen. Se på hendelsesforløpet når det gjelder belønningsprogrammet. Der har personer i Skandias styre nå åpenbart vanskelig for å huske hva som ble, sier Petersson til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Petersson er blant de som kritiseres hardest i granskningsrapporten. Han skal blant annet ha gått bak ryggen på styret, og ikke fulgt instruksjonene som ble gitt. Et stridsspørsmål er hvorvidt det ble bestemt at det skulle være en øvre grense for bonusene.

I følge rapporten hadde styret villet ha tak på bonusutbetalingene. Men da Petterson sendte ut informasjon til de bonusberettigede om programmet, var dette ikke nevnt. Dermed anså Skandia seg bundet av dette. Det skal videre ha vært påtrykk fra Skandias USA-sjef, Jan Carendi, om å droppe tak på bonusene.

Motstridende uttalelser

Carendi på sin side sier at han ikke hadde noen innflytelse over bonusprogrammet. Det kom ”fiks ferdig ” til USA fra Lars-Eric Petersson. Petersson sier at Skandia-styret selv skal ha gått med på at bonusprogrammene ikke skulle ha noen øvre grense.

Skandia-skandalen ser ut til å ende i retten. Lars-Eric Petersson og den avgåtte direktøren, Ulf Spång, etterforskes nå av statsadvokaten for grovt økonomisk utroskap og skattesvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag