Gå til sidens hovedinnhold

Skandinavisk opprør mot Apple

De nordiske forbrukerombudene og Apple satt i går i hemmelige forhandlinger i Oslo. Resultatet kan bli et nordisk søksmål mot data- og musikkgiganten.

Mandag møttes representanter for de nordiske forbrukerombudene og Apple i Oslo. Foreløpig er ikke resultatet offentlig, men i løpet av denne tirsdagen kommer en felles melding fra de nordiske kollegaene om utfallet av møtene.

Forbrukerombudet mener vilkårene for bruken av iTunes er fullstendig urimelige for brukerne - og i strid med norsk lov.

Sperrer tjenesten
Årsaken til forhandlingene er de hardt kritiserte avtalevilkårene i selskapets nettbutikk iTunes, og de nordiske forbrukerombudene gikk tidlig til felles front mot Apple.

Noe av kritikken går på at musikken du lovlig kjøper i iTunes kun kan spilles av på iPod-er, og du kan kun benytte iTunes til å spille av musikken.

Se hele listen over forbrukerombudets ankepunkter nederst i saken.

Det finnes riktignok muligheter til å komme rundt dette, men det er lite utbredt blant vanlige forbrukere og lovligheten rundt dette er tvilsom.

Urimelig
- Forbrukeren gis få eller ingen retter, mens iTunes forbeholder seg en rekke, til dels urimelige rettigheter, sa juridisk rådgiver Lars Grøndal til Forbrukerrapporten tidligere i år.

Hvis partene i går ikke kom til enighet, kan det være duket for søksmål

- Hvis de ikke endrer vilkårene må de til syvende og sist betale bøter for det, sa det norske forbrukerombudet, Bjørn Erik Thon, til Nettavisen i vår.

iTunes har tidligere sagt de vil endre enkelte vilkår for å komme ombudet i møte - men musikken skal fortsatt bare kunne spilles på Appels musikkavspiller. Det mener forbrukerombudet er uakseptabelt, og får støtte av regjeringen.

Støtte fra regjeringen
- Sangene man kjøper må kunne brukes på flere spillere. Så jeg synes Forbrukerombudet gjør jobben sin her, sa kulturminister Trond Giske til TV 2 Nyhetene sist gang saken var oppe i media.

iPod og iTunes gir Apple rekordomsetning, 87 milliarder kroner i 2005. At lille Norge pirker borti deres milliardbutikk liker de dårlig.

- De tok ikke så mange dager før det begynte å ringe høytlønte advokater fra utlandet, sier Thon.

Kritikkverdige forhold ifølge Forbrukerrådet:
- iTunes kan endre rettighetene dine til musikk som allerede er kjøpt, noe som er i strid med grunnleggende kontraktsrettslige prinsipper

- iTunes hindrer forbrukerne i å bryte kopibeskyttelsen (DRM-en) for å bruke andre mp3-spillere enn Apples iPod. Dette er et brudd på åndsverksloven.

- iTunes bryter angrerettloven ved ikke å oppgi opplysninger forbrukerne har krav på når de handler på nettet.

- iTunes innskrenker brukernes rett til erstatning, noe som strider mot alminnelige kontraktsrettslige prinsipper.

Nettavisen følger saken, og kommer med resultatet av forhandlingene så snart disse blir offentliggjort.

Apple nekter å bøye seg

iTunes får kraftig kritikk

Musikken blir aldri din

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken