*Nettavisen* Økonomi.

Skaper eiendomsgigant

Eiendomsinvestoren Torstein Tvenge har slått seg sammen med en av Norges rikeste familier.

18.05.06 16:39

Det har vært tunge tider for utleie av forretningslokaler i Norge. Men betydelig lysere utsikter har i dag født en norsk eiendomsgigant.

NA24 - din nye næringslivsavis

Eiendomsinvestoren Torstein Tvenge har slått seg sammen med Anders Wilhelmsen-familen, og skapt eiendomsgiganten.

Innen børsnoteringen til høsten regner selskapet med å ha investert 15 milliarder kroner i næringseiendom. Og Aker Brygge ligger allerede i porteføljen.

- Dette er den største etableringen av et eiendomsselskap noensinne i Norge, sier styreleder Knut Brundtland.

Leieinntektene på vei opp
Leieinntekten var på sitt laveste i 2004, men økte i 2005. Og rekordlav byggeaktivitet og høye forventninger om en økning i leieinntektene for høykvalitets forretningslokaler gjør at selskapet ser optimistisk på fremtiden.

- Det er en betydelig etterspørsel etter denne type selskaper. Markedet for denne type investeringer er i betydelig endring og leieinntektene på forretningslokaler er på vei oppover igjen, sier Brundtland.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dag er leieinntektene i markedet mellom 20 og 25 prosent under den siste toppen som var i 2001, men man opererer nå med estimater om 20 prosent vekst i prisene de neste to årene.

- Vi skal tette hull
- Flyten av kapital er med på å øke prisene, og det er en mangel på likvide eiendomsinvesteringer. Med etableringen av dette selskapet skal vi tette et hull i markedet, sa Brundtland på konferansen i dag.

Norwegian Property har hentet inn egenkapital på 3,2 milliarder, mens fire større banker har gitt selskapet en låneramme på 12 milliarder kroner.

Med seg i styret får Knut Brundtland Jostein Devold, Egil K. Sundbye og Torstein Tvenge.

- Vi har vært gjennom en meget hektisk etableringsfase med forhandlinger om kjøp av nærmere 30 eiendommer til en verdi av om lag ti milliarder kroner, sa styreleder Brundtland under presentasjonen i dag.

Kremeiendommer
I porteføljen til det nye selskapet ligger en rekke kremeiendommer. Deriblant store deler av bygningsmassen på Aker Brygge.

- Vi skal fokusere på høykvalitets eiendom, sier styreleder Knut Brundtland.

Selskapet har fokus på de fire største norske byene, Oslo, Bergen, Stavanger og Tromdheim.

82 prosent av eiendommene ligger i sentral-Oslo, og selskapets portefølje består foruten av Aker Brygge, av hovedkontoret til EDB Business Partner, Oslo Sporveier, Nordea, If, Total og Aker Kværner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Over 90 prosent av eiendommene ligger sentralt i Oslo og Stavanger, og porteføljen per i dag består av 32 bygninger med en total eiendomsflate på 421.515 kvadratmeter.

Stor emisjonsinteresse
Selskapets etablering ble møtt med rekordinteresse og den første emisjonen ble overtegnet mer enn fem ganger. Totalt ble det tegnet aksjer for over 9 milliarder kroner.

Selskapet egenkapital er dermed 3,2 milliarder kroner. Det er utenlandske investorer fra USA, England, Sverige og Frankrike som bidro med omlag 57 prosent av egenkapitalen i den første emisjonen, som ble gjennomført i regi av SEB Enskilda og Pareto Securities.

Samtidig vil norske investorer som deltok i etableringen av selskapet bidra med ytterligere om lag 1,4 milliarder egenkapital. Dette skjer ved at de mottar aksjer i selskapet som delvis oppgjør for salg av eiendom.

Selskapet vil initielt av om lag 100 aksjonærer, hvorav utenlandske investorer har en eierandel på 31 prosent.

- Vi har fått en fantastisk mottagelse i markedet. Selskapet har allerede en betydelig markedsverdi, en bred og god aksjonærsammensetning, samt en høy andel fri flyt og god spredning på aksjene. Dette gir et meget godt grunnlag for god likviditet i selskapets aksjer, sier Brundtland.

Neste steg for selskapet er å etablere en organisasjon før børsnotering eller annen gang i løpet av andre halvår 2006.

Her er eierne i det nye selskapet:

Navn

Nasjonalitet

Andel (%)

A. Wilhelmsen

NO

24,6

Fram Management

NO

11,2

Alpine

US

2,3

CSFB PS

UK

2,3

ETON Park

UK

2,3

Mercury

US

2,3

Odin

NO

2,3

QVT

US

2,3

Range Capital

UK

2,3

Vital Forsikring

NO

2,3

Millennium

UK

1,9

Opplysningsvesenets Fond

NO

1,8

Mason Street Advisors

US

1,4

Orkla ASA

NO

1,2

AG Invest

NO

1,1

Catella

SE

1,1

Lani Invest

NO

1,1

Ventor

NO

1,1

Trond Mohn

NO

1,0

Lehman

UK

1,0

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.