I en ny måling Nettavisen har fått tilgang på er det et stort flertall av nordmenn som ønsker regulering av spillmarkedet.

I dag er det en litt spesiell modell som styrer gambling og spill på nettet. I teorien er det et monopol, med Norsk Tipping som organiserer det meste. Men likevel er det flere hundretusenvis av nordmenn som gambler på nettet.

Disse selskapene har ikke lov til å operere fra Norge, og de har ikke krav på seg til å for eksempel gi deler av overskuddet til norsk frivillighet og idrett.

Les mer: Slakter «hårreisende» bondemarkering: – De går mot dugnaden

Målingen er gjennomført av Kantar på oppdrag for Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO).

  • 89 prosent er helt eller delvis enig i at alle aktører som tilbyr pengespill bør være regulert og underlagt norsk lov.
  • 78 prosent mener spillaktører bør stilles til ansvar gjennom en lisensmodell.

– Overveldende flertall

Samtidig er det stor oppslutning om det norske spillmonopolet, som står i kontrast til respondentenes øvrige svar. På spørsmål om man støtter spillmonopolet for regulering av pengespill i Norge, svarer 73 prosent ja, og 12 prosent nei. 14 prosent svarer vet ikke.

Les også: Sanner: – Det vil komme en ny krise

– Resultatene viser at et overveldende flertall av nordmenn ønsker seg en regulering av spillmarkedet. Det er positive nyheter for alle som ønsker et mer velfungerende spillmarked, som ivaretar sårbare spillere og forebygger spillavhengighet, sier generalsekretær i NBO til Nettavisen.

Organisasjonen mener det er viktig å få på plass en lisensordning som vil føre til at også utenlandske spillselskaper må betale til norsk frivillighet. Dermed får de lov til å operere i Norge på lik linje med Norsk Tipping, men må betale en skatt.

Les mer: Kraftig advarsel til Erna: – Gjør du dette blir det krig

– Dagens spillmonopol er laget for en tid uten internett. Ordningen er utdatert og har sørget for at Norge ikke har noe kontroll over de selskapene der flesteparten av nordmenns spilling foregår. Samtidig som den gjør at samfunnet går glipp av milliarder som kunne være brukt på frivillighet, idrett og forebygging av spillavhengighet, sier han.

– Spillkaos

Under helgens landsmøte i Høyre er det forventet skarp debatt om gambling og avviklingen av spillmonopolet. Justispolitisk talsmann Peter Frølich har inngått en allianse med sjakkspilleren Magnus Carlsen for å kunne avvikle spillmonopolet.

Les mer: Heftig kjøttkakekrangel: - De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset

– Vi har ikke noe spillmonopol i Norge. Vi har et spillkaos, der milliarder av kroner forsvinner rett til utlandet. Dette er penger som kunne ha blitt igjen i Norge. Derfor må vi sette en stopper for dette, sier Peter Frølich til VG.

Organisasjonen Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon, er mot opphevelsen av spillmonopolet, og frykter flere spillavhengige. De mener også undersøkelsen er spekulativ.

Les mer: Lager «sydenstrand» midt i byen: - Ingen grunn til å reise ut av Oslo i sommer

– Dette er en svært spekulativ undersøkelse. Selvfølgelig vil de fleste svare at de ønsker at pengespillaktørene skal være underlagt norsk lov. Undersøkelsen viser nesten like stor støtte til enerettsmodellen. Dessverre er de færreste er klar over at de utenlandske aktørene ikke har lov til å tilby pengespill i Norge, og derfor må myndighetene fortsette arbeidet med å sperre disse ute fra markedet, sier generalsekretær Pernille Huseby.

Hun mener spørsmålene i undersøkelsen er forvirrende.

– Svært få har dybdekunnskap nok til å vite hvilke negative konsekvenser det vil få å endre reguleringen fra enerett til lisens. En lisensmodell vil gi mindre inntekter til frivilligheten, større reklametrykk, flere som spiller på høyrisikospill og dermed flere som står i fare for å bli avhengige, sier hun.