Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen skal øke bostøtten med 1.500 kroner i måneden og øke sosialhjelpsbudsjettet.

– Vi foreslår å øke bostøtten kraftig gjennom vinteren. Det gjør at vi raskt når ut til mange av dem med dårligst råd allerede før jul, slik at de får håndtert strømkostnadene, sier kommunalminister Bjørn Arild Gram (Ap) til NRK.

Regjeringen foreslår å øke bostøtten med 1.500 kroner fra desember til mars samt å spe på med 150 kroner per person som bor i boligen. Tiltaket vil koste 500 millioner kroner til sammen.

Les også: Disse får strøm-støtte av regjeringen

I tillegg skal sosialhjelpsmottakere som ikke får bostøtte få utbetalinger fra en en egen pott på 100 millioner.

Men grensen for å motta bostøtte er svært lav. NRK skriver at under 100.000 nordmenn har krav på bostøtte. Mange med dårlig råd og høye strømregninger får dermed ingen støtte i det hele tatt.

Regjeringen har også sagt onsdag formiddag at at flere tiltak, som skal favne bredere, er på gang, men disse er ikke klare ennå.

Les også: Støre varsler milliardpakke for hardt rammede strømkunder

- Du skal ikke falle utenfor fordi du tjener for mye

I NRKs Debatten for en uke siden ble tannhelsesekretær Anita Bjørnevig Knutsen landskjent over natten da hun fortalte hvordan hun spinker og sparer, og holder 13 grader på jenterommet for å få råd til strømregningen. Hun forventet en ny regning på 4.500 kroner, mens 3.000 var nok til å velte budsjettet.

Bjørnevig Knutsen er blant dem som ikke vil få en krone ut av tiltaket som ble presentert onsdag morgen. Energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) lovet henne i den samme debatten at nettopp vanlige folk med høye regninger skulle få støtte:

- Regjeringen vil se på tiltak som treffer flere, sånne som deg. Jeg er opptatt av at du ikke faller utenfor fordi du tjener litt for mye, sa statsråden i NRK-programmet.

Men tiltaket som gjelder bare bostøtte-mottakere er det mange som ikke får glede av. Reaksjonene på den nye tiltakspakken er derfor sterke.

Les også: Listhaug om regjeringens strømtiltak: – Dette holder ikke

- Nå blir folk rasende

Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» har på kort tid vokst til hele 435.000 medlemmer, og er full av beretninger fra folk med lave, middels og helt vanlige inntekter som går til drastiske skritt for å redusere strømregningen.

Her er noen av reaksjonene i gruppa etter nyheten onsdag morgen:

- Om ikke folk er sinte fra før så blir de rasende nå! skriver et av gruppemedlemmene.

- En hån mot vanlige folk.

- Det er mange som fryser nå som ikke ser ett øre av disse pengene.

- Vi som ligger rett over grensa for å få bostøtte, kommer MYE dårligere ut enn de som allerede får.

- De har ikke forstått alvoret

Frank Salvesen er administrator for Facebook-gruppa. Heller ikke han er veldig imponert over tiltaket:

- Støre har bare gitt litt mer surstoff i kuvøsen, men han har ikke gjort noe med situasjonen. Dette er en hån mot folket. De har ikke forstått situasjonen, rett og slett.

Ifølge Salvesen er strømkrisen langt mer alvorlig for folks liv og helse enn pandemien:

- De har forstått koronasituasjonen, men strømkrisen slår mye hardere i samfunnet enn korona. Alle kan gjøre noe for å lette på korona-situasjonen, men strømkrisen kan vi ikke gjøre noe med.

Salvesen synes også det var umusikalsk av energiministeren og næringsministeren å dra på USA-tur i denne situasjonen.

- Det er så dårlig takt og tone i denne regjeringen. Det er helt utrolig å dra på en sånn tur midt i den største krisen de to departementene noen gang har hatt. Støre er bekymret for næringslivet, men hva hjelper det med tiltak der når folk uansett ikke har penger til å bruke på byen?

Strømprisen rammer langt flere enn de fattigste, understreker Frank Salvesen:

- Jeg snakket med en småbarnspappa i full jobb. Han hadde 4.600 igjen å leve av når regningen var betalt. Mange unge ektepar jobber fullt og har ikke mer enn 10.000-12.000 å leve for når regningene er betalt. Det er ikke mye når du har tre-fire barn.

- Mangler løsninger

Det tok ikke langt tid fra tiltakene ble lansert til kritikken kom også fra politisk hold.

– Det mangler fortsatt løsninger for alle som nå sliter med strømregningen, barnefamilier, pensjonister og enslige med vanlig inntekt som ikke tåler denne sjokkregningen, sa Høyres Tina Bru til NTB.

Også SV-leder Audun Lysbakken er utålmodig.

– Vår klare forventning er at dagens forslag bare er et første steg, også husholdninger med vanlige arbeidsinntekter sliter med strømregningene, sier han.

Også kraftbransjen selv mener tiltakene ikke monner nok:

– Dette er en god og riktig start. Men de ekstreme strømprisene gjør også et innhugg i økonomien til vanlige familier. Derfor mener vi staten må fordele ut mer av de ekstraordinære strøminntektene, slik også statsministeren signaliserte i Stortinget i dag, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.