*Nettavisen* Økonomi.

Skatte-dom kan koste staten milliarder

Staten risikerer å måtte returnere flere milliarder skatte-kroner hvis en dom fra Oslo tingrett blir stående.

19.11.03 08:49

I en fersk dom konkluderer Oslo tingrett med at skattelovens bestemmelser om kildeskatt fra utenlandske aksjonærer strider mot EØS-avtalens regler om fri bevegelighet av kapital.

Norske aksjonærer slipper slik skatt, fordi likningsmyndighetene anser at utbyttet allerede er beskattet gjennom selskapets overskudd.

Svært viktig

Avgjørelsen kommer etter at Nordea saksøkte Skattedirektoratet. Nordea mener man feilaktig har måtte betale mange millioner i kildeskatt på utbytte for inntektsårene 1997 og 1998.

Staten dømmes til å tilbakebetale 8,2 millioner kroner til Nordea, samt dekke bankens saksomkostninger med 223.000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi er veldig fornøyd med denne dommen. Hvis den blir stående, er den svært viktig. I ytterste konsekvens kan dette betyr at all kildeskatt som er betalt av utenlandske aksjonærer til den norske stat etter at EØS-avtalen trådte i kraft, er ulovlig og må betales tilbake. For den norske stat kan være snakk om flere hundre millioner kroner, sier advokatfullmektig hos Wiersholm, Mellbye & Bech, Andreas Bullen, til TV 2 Nettavisen.

Vil diskutere

Regjeringsadvokaten vil diskutere saken med Finansdepartementet før man gir utfyllende kommentarer.

- Vi konstaterer at motparten har fått medhold i sin EØS-anførsel. Vår ankefrist er 18. desember, og vi har ennå ikke tatt standpunkt til om vi skal kreve ny behandling, sier advokat Amund Noss hos Regjeringsadvokaten til TV 2 Nettavisen.

Usaklig forskjellsbehandling

Oslo tingrett mener det norske kildebeskatningssystemet fører til usaklig forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske aksjonærer. Retten kan ikke se at det foreligger tvingende allmenne hensyn som berettiger slik forskjellsbehandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.