Skattelistene for inntektsåret 2018 er nå ute. Her sjekker du.
Har du et abonnement på Nettavisen Pluss kan du sjekke skattelister sortert etter fylke, kommune, fødselsår, postnummer, med mer:
Ditt eget skatteoppgjør sjekker du her.
Nyhetsstudio direkte: Helene Olafsen tjener nesten dobbelt så mye som «Sendkveld-kollegaen» (oppdateres!)
I tillegg til å sjekke dine egne skattetall, kan du snoke på naboen, sjefen eller eksen din for å få vite hvor mye de hadde i inntekt, hvor mye de betalte i skatt og hvor stor formue de er oppført med.
Les også: Dette bør du vite dersom du skal snoke i skattelistene
Skatteetaten minner om at det loggføres når du søker på andre - så om du søker på naboen - får naboen beskjed at du har søkt på henne eller ham. Akkurat som du kan sjekke hvem som har snokt på deg.
Les også: Skattetallene «lyver» - her sjekker du naboens egentlige lønn
I tillegg til personlige skattelister lager Skatteetaten mer generelle oversikter. For eksempel kan du fra i morgen tidlig se skatteoppgjøret fordelt på kommune her: skatteetaten.no/nokkeltall.
Les også: Ødegaards formue avslørt for første gang
Kraftig reduksjon i antall søk
Siden oktober i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 482 000 unike innlogginger. Det er omtrent likt med året før.
Til sammenligning var det i året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk fordelt på nær 927 000 unike innlogginger.
Les også: - Andresen-søstrene kuttet skatten med 100 millioner
239 000 har det siste året vært inne og sjekket hvem som har søkt på dem, noe som er på nivå med året før.
– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Les også: Norges søkkrike boligbaron - god for 36 milliarder
Skatt på inntekt og overskudd på cirka 600 milliarder kroner
Det samlede skatteoppgjøret for 2018 viser at lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen har betalt 514 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue. 332 000 selskaper har betalt til sammen 85 milliarder kroner i skatt (unntatt skatteinntekter fra oljevirksomheten).
Les også: Blogger Sophie Elise Isachsen nærmer seg 10 millioner kroner i formue
3,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt til sammen 40 milliarder kroner i årets skatteoppgjør, og 800 000 betalte restskatt på til sammen 25 milliarder kroner. For de som fikk skatt til gode var snittbeløpet 12 800 kroner mens snittbeløpet for de som fikk restskatt var 32 000 kroner.
Les også: Dette tjener asylbaronene
– De fleste treffer godt med å betale riktig skatt gjennom hele året. Har du fått restskatt eller skatt til gode skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Her kan du endre skattekortet ditt: skatteetaten.no/endre
Du kan endre skattemeldingen selv opp til tre år etter leveringsfrist.
Skulle du oppdage feil i skatteoppgjøret kan du fortsatt i de fleste tilfeller endre det selv slik at Skatteetaten kan rette opp opplysningene, beregne skatten på ny og sende deg et nytt skatteoppgjør.
Se veileder som hjelper deg å endre skatteopplysninger selv: skatteetaten.no/klage