Gå til sidens hovedinnhold

Skatteetaten advarer mot ny type svindel

Svindlere sender falske e-poster og hevder at nordmenn har ubetalt eiendomsskatt.

Et stadig mer digitalt samfunn gjør det lettere for svindlere å forsøke å lure til seg penger. Det har vært en rekke ulike svindelforsøk de siste årene, hvor svindlerne utgir seg for å være Posten, Elkjøp eller andre store næringsaktører.

Nå prøver svindlere igjen å lure nordmenn, og denne gangen utgir de seg for å være Skatteetaten. Det er ikke uvanlig at det kommer ulike varianter av falske e-poster i den tiden skattemeldingen kommer, men i år er det en ny vri:

Flere har fått e-post om at de tilsynelatende har ubetalt eiendomsskatt.

- Vi har mottatt cirka 70 henvendelser, sier Ragna Fossen, direktør før sikkerhetsstaben i Skatteetaten, til Nettavisen.

Les også: Per ble forsøkt lurt: Advarer mot «DNB»-svindel

Onsdag går Skatteetaten ut med en advarsel:

- Vi sender ikke lenker i e-post eller SMS uoppfordret, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, sier Fossen i en pressemelding.

- Du mottar en e-post fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og eiendomsskatten er det kommunene som administrerer, sier Fossen.

Les også: Advarer mot båtsvindel: - Frykter at det kommer til Norge snart

Hun sier at de årlig opplever at skatteytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatorer. Oftest er det gjennom e-poster med hensikt å lure mottakere til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon, som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri.

Les også: Korona gir mer svindel: Disse må du passe deg for nå

- Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret, sier Fossen.

Svindlerne endrer imidlertid taktikk, og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, påpeker Fossen.