Snart får du og rundt 4,9 millioner andre nordmenn en e-post fra Skatteetaten fordi skattemeldingen er klar. Meldingene går ut mellom 16. mars og 4. april.

Samtidig går også startskuddet for en årlig bølge med svindelforsøk:

– Vi opplever flere ganger i året at skatteytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster og SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten.

Les mer: Skattedirektøren svarer om forskjellen mellom Nav-klienter og politikere

Slik skiller du mellom svindel og ekte vare

Selv om det står «Skatteetaten» som avsender på e-posten du mottar, er det ikke sikkert at skattemyndighetene står bak. En enkel huskeregel er at du aldri skal måtte klikke på en lenke i e-posten du mottar.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure - dette er svindel, sier sikkerhetsdirektør Fossen.

Den ekte e-posten vil be deg gå til skatteetaten.no og logge inn på «Min side». Her vil du finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Eller du kan logge inn på altinn.no for å se om du har fått meldinger fra Skatteetaten.

En falsk e-post vil for eksempel kunne se ut som på bildet under, slik en Nettavisen-leser mottok søndag:

Les mer: Skatteetaten om Stortingets skatterapport: – Vi har en annen vurdering

Svindlerne endrer taktikk

Skatteetatens sikkerhetsdirektør forteller at svindelforsøkene øker i omfang i Norge og globalt. Samtidig er nordmenn mer bevisste og skeptiske enn før, og befolkningen har mer kunnskap om ulike varseltegn på svindel.

– Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender vi ikke lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier Fossen.

Les også: Økende antall misligheter internt i Skatteetaten