Mandag publiserte Finansavisen en sak om rykter både i finansmiljøet og blant skatteadvokater, om at regjeringen jobber med å gjeninnføre en arveavgift. Men dagen etter rykket finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ut hos Nettavisen, og bekreftet at det er uaktuelt å innføre arveskatt.

– Vi har ingen planer om og vil ikke innføre arveavgift igjen. Det er ikke hold i ryktene, sa han.

Torsdag morgen ble det høy temperatur da saken ble debattert i Politisk kvarter på NRK.

Se video fra NRK-debatten:

– Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet var jo tydelige før valget på at vi ikke ønsker å innføre arveavgift. Der var finansministeren veldig tydelig i svarene, så vi kommer ikke til å innføre arveavgiften, slo stortingsrepresentant Frode Jacobsen (Ap) fast.

– Skjønte ikke ryktene

Sist gang Norge hadde en arveavgift, ble den fjernet av Erna Solbergs regjeringen i 2014, men nylig foreslo regjeringens skatteutvalg at en skatt på arv bør gjeninnføres.

– Det er viktig å tydeliggjøre når den type misforståelser inntreffer. Disse ryktene som Finansministeren viste til, var det ingen av oss som skjønte hvor kom fra, sa Jacobsen.

Han mener det derfor er på sin plass å understreke at en arveavgift ikke blir innført i denne stortingsperioden.

– Skatteutvalget er fortsatt på høring, og det er viktige debatter der, men å se for seg at det var noe vi kommer til å innføre denne perioden, var det nødvendig å få en avklaring på nå, sa Jacobsen.

SV: – Det er urettferdig

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, var imidlertid ikke fornøyd med svarene. SV ønsker nemlig en ny arveavgift.

– Det for stå for regjeringens egne uttalelser. Vi kommer til å stå for vår skattepolitikk, som vi tar med oss inn i forhandlingene med regjeringen, sa Kaski i NRK-debatten, før hun tordnet mot regjeringspartiene:

– Jeg tror Arbeiderpartiet og Senterpartiet må innse snart at det blir ikke slik at forskjellene i Norge går ned bare fordi vi fikk et rødgrønt flertall etter valget i 2021. Vi er faktisk nødt til å føre en politikk som får ned forskjellene i makt og rikdom.

Hun påpekte at formuene samles på stadig færre hender i Norge.

– Det er flere milliardærer i Norge sett opp mot befolkningen i de fleste andre land. 444 milliardærer, for få år siden var det 300 og det vokser ganske raskt. Vi mangler faktisk skatt på arv, og det er det veldig få land som ikke har, sa Kaski.

Hun mente det var urettferdig at noen arver store formuer.

– Det som er urettferdig er at det er noen som kan arve millioner uten å måtte betale noe skatt på det, mens de som jobber og sliter må betale skatt på sin arbeidsinntekt, sa hun.

– Bruk ikke hersketeknikk

Jacbosen mente det var bedre at folk skattelegges gjennom formueskatten, siden det er foreslått å ha et høyere bunnfradrag for arveskatten enn tidligere.

– Formueskatt er en skatt du betaler hvert år. Arver du noe så får du økt formue, og da kan du betale noe mer i formueskatt enn at du betaler mer på arv. Med et høyere bunnfradrag er det færre som må betale, og det blir da også et langt mindre proveny, sa han, og samtidig la til:

– De som bør betale mer i formueskatt eller arveavgift, er også de som er de flinkeste til å omgå den. De har store ressurser og bruker enorme utgifter på advokater for å slippe det. Da må vi heller gjøre det som er effektivt, og det er formuesskatten.

Men svaret økte temperaturen betraktelig i NRK-studioet:

– Jeg skulle veldig ønske at Frode Jacobsen faktisk hadde lest den skatteutredningen som kom rett før jul, sa Kaski.

– Du trenger ikke ta den hersketeknikken, og si at vi ikke har lest den, svarte Jacobsen oppgitt.

– Men det er litt rart at du da ikke forholder deg til det. For de foreslår jo en modell som har et høyere bunnfradrag og en langt større proveny enn det som var den tidligere modellen, kontret SV-toppen.

Skatteutvalget foreslår et bunnfradrag på en arveskatt på to millioner kroner, mens SV forslår fem millioner kroner.