AKER BRYGGE (Nettavisen.Økonomi): Hvert år må nordmenn fylle ut skattemeldingen, som tidligere ble kalt selvangivelsen.
En ny undersøkelse Nettavisen har fått tilgang på viser at det allerede er mange nordmenn som sitter og gruer seg til meldingen fra skattemyndighetene den 4. april.

Nå kommer denne i posten: 418.000 nordmenn vet ikke hva det er
Ifølge undersøkelsen gjennomført av YouGov er det hele 400.000 nordmenn som gruer seg til skattemeldingen.
Grunn nummer én er frykten for å få restkatt. Den andre er at de ikke kan nok om privatøkonomi, og sliter med å sette seg inn i tallene.
Vondt i magen
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Hun mener en god del har god grunn til å grue seg, mens de aller fleste nok gruer seg unødig.
– Har de noe å grue seg til?
– Mange har ikke noe buffer for å betale restskatt. De gruer seg nok for en baksmell fordi de ikke har noen plan for å betale baksmellen. Jeg tror de går med ubevisst vondt i magen fordi de ikke vet helt hva de skal gjøre, sier forbrukerøkonomen til Nettavisen.
– Gruer du deg?
– Nei. Jeg er en av nerdene som er inne og finberegner skattesatsen hvert eneste år. Men jeg forstår godt at mange synes det er vanskelig å sette seg inn i, sier Tvetenstrand.
Nettavisen har tidligere skrevet om nordmenns forhold til skattemeldingen. Én undersøkelse viser at 418.000 nordmenn ikke vet hva skattemeldingen er.

Folk svetter over økt rente: Her er grepet du bør ta
Kvinner gruer seg mest
Undersøkelsen som er gjennomført på bestilling fra Danske Bank viser at det er kvinner som gruer seg desidert mest. Tvetenstrand mener det er fordi mange kvinner trenger langt flere detaljer om økonomien før de føler de har kontroll. Menn har en mer avslappet stil.
– Kvinner er mye mer detalj- og kontrollfreaker enn det menn er. Vi har nok mer behov for detaljkunnskap før vi føler vi har kontroll på det. Mens menn tenker nok mer at «dette ordner seg», sier hun.
Totalt er det 14 prosent av kvinner som gruer seg til skattemeldingen, mot 9 prosent blant menn. 62 prosent oppgir at det er baksmell de gruer seg til. Mens omtrent en tredjedel sier det er fordi personlig økonomi er vanskelig.
Vanskelig system
– Har vi et for vanskelig skattesystem?
– Det kunne med fordel vært mye enklere. Skattesystemet er komplisert, og det er veldig få som kjenner til hele systemet. Det blir vanskeligere ved at det er forskjellige satser ut fra om du er i jobb eller mottar pensjon, sier hun.
Forbrukerøkonomen understreker at det blir enklere fremover, for tidligere har skattesatsen myndighetene beregner for deg, vært basert på tidligere skatteår. Nå skal det beregnes ut fra hva som står på oktoberlønnen din.
– Det blir nyere tall som legges til grunn fremover. Det gjør det enklere for de aller fleste, og spesielt for dem som ikke nødvendigivs finberegner skatten selv. Det blir mindre rom for feil, sier hun.
– Tror du at dette er litt som vi ser hos folk med betalingsproblemer, nemlig at de ikke åpner regningene sine?
– Det tror jeg så absolutt. Fem prosent av nordmenn åpner ikke skattemeldingen i det hele tatt. Og det er nok dem som gruer seg aller mest. Frykten for hva det er, og uvitenhet er nok grunnene til at man gruer seg mest.
Ekspertens viktigste huskeregler
Hvis du er en av dem som gruer deg, er det klare rådet fra eksperten at du bør stålsette deg og åpne meldingen og gå gjennom den nøye.
Sjekk om opplysningene i skattemeldingen stemmer. Dette kan du gjøre ved å sammenligne summene i skattemeldingen og det du får fra arbeidsgiver på årets siste lønnsslipp. Du bør også sjekke gjeld og formue. Alt dette får du hentet ut i banken din.
Når du har gjort dette, kommer du til det som er mest avgjørende for din skatteregning: Skattefradrag.
Forbrukerøkonomen har tre viktige ting du må huske når du sjekker skattemeldingen denne uken.
1. Gjeldsrenter
– Er du samboer og eier del av et lån og ikke er oppført som hovedlåntager, må du huske å få fordelt gjeldsrentene. Det betyr mye penger, sier Tvetenstrand til Nettavisen.Økonomi.
2. Foreldrefradrag
– Har du barn må du sørge for å føre opp fradrag for barnepass, barnehage, eventuell omvei til barnehagen og alt som kan gå inn under foreldrefradraget, sier hun.
3. Pendlerfradrag
– Hvis du har en jobb du pendler til, kan du fort få reisefradrag. Før opp hvor langt det er til jobben og antallet pendlereiser og sjekk om du får fradrag.
Det aller viktigste er imidlertid det du gjør året før, for skattemeldingen er i utgangspunktet bare en oppsummering av fjoråret. Forbrukerøkonomen mener noe av det viktigste du kan gjøre er å beregne skatten din via Skatteetatens kalkulator. Deretter må du justere skattekortet ditt - og det er enkelt gjort via deres nettsider.
FAKTA OM SKATTEMELDINGEN
Det er en melding som sendes ut til alle innbyggere i Norge som har inntekter, utgifter, formue eller gjeld. De fleste får det digitalt via innboksen på Altinn.no.
Grunnen til at den er viktig, er at den er grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale til staten. Og hvis du ikke oppgir riktige opplysninger, risikerer du straff.
Ettersom det norske skattesystemet har mange fradrag basert på din livssituasjon, er det økonomisk fornuftig å sjekke skattemeldingen. For mange kan fordeling av fradrag og riktige oppføringer bety at du sparer tusenvis av kroner i skatt.
Den gjennomsnittlige skattebetaler betalte omtrent 127.000 i skatt på inntekt i fjor.
– Mange har ikke et veldig bevisst forhold til hvor mye de betaler i skatt, og tenker at arbeidsgiver følger med på dette og har orden på det. Det er litt naivt.
Eksperten vil også understreke at det er viktig for de som leier ut via Airbnb og lignende tjenester å sjekke opp i de nye skattereglene. For der har myndighetene strammet til.
De første 10.000 kronene du tjener er skattefrie, og deretter vil du måtte betale skatt av 85 prosent av inntektene utover det skattefrie beløpet.
