Gå til sidens hovedinnhold

Skattemeldingen: 600.000 nordmenn har dårlig tid

Kan gå glipp av mange tusen kroner hvis de ikke fyller ut i tide.

I år har flere nordmenn fått igjen på skatten betydelig tidligere enn hva vi er vant til. Nesten 10 milliarder kroner er alt utbetalt. Likevel er det flere som ikke har levert skattemeldingen og nå har 600.000 nordmenn dårlig tid. Fristen er i morgen 30. april.

Det holder ikke kun å sjekke om du får igjen på skatten

Det er ditt eget ansvar som lønnstaker eller pensjonist å sjekke at alle opplysningene stemmer og du er pliktig til å opplyse om for eksempel eiendom, formue, ekstra inntekter eller formue i utlandet. Glemmer du å fylle inn fradragene, kan du gå glipp av mange tusen kroner.

- Sjekk også at du har fått med deg fradragene du har krav på. Det kan være at du skal ha mer penger til gode enn den forhåndsutfylte skattemeldingen viser, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark, i en pressemelding.

Se også forbrukerøkonom, Silje Sandmæl svare på Nettavisen-leserne sine spørsmål om skattemeldingen: Svarer på lesernes spørsmål om skattemeldingen

Det er spesielt et punkt du bør dobbeltsjekke

Da færre reiste til jobb i 2020 grunnet koronapandemien er fradrag for reisevei ikke forhåndsutfylt i skattemeldingen.

– De som i løpet av 2020 reiste til jobben som vanlig bør være spesielt oppmerksom på reisefradraget. På skatteetaten.no finner du en kalkulator for å beregne hvor mye reisefradrag du skal føre i skattemeldingen, sier Schanke Funnemark.

Hvis du trenger mer tid til å fylle ut skattemeldingen kan du få utsatt fristen med 30 dager. Dette må du søke om og fristen er i morgen. I år får næringsdrivende også mulighet til å søke om utsettelse. Da vil leveringsfristen automatisk bli forlenget fra 31.mai til 20.august.

Les også: Korona-baksmell for en million nordmenn: 180.000 flere enn i fjor har betalt for lite skatt

Ingen grunn til å juble over å få igjen på skatten

Rundt 80% av oss nordmenn får igjen på skatten med et gjennomsnitt på 10.000-12.000 kroner. Dette er ikke en god investering for lommeboken da pengene kunne vært plassert i andre spareformer som kan gi deg avkastning.

- Mange tror å få igjen penger på skatten er bra, men den eneste fordelen er at dette er penger du ikke kan bruke før de kommer. Det er en fordel for de som ikke er så flinke med sin personlige økonomi, sa Derya Incedursun i Nordea til Nettavisen Økonomi i april.

Incedursun blir også støttet på dette av økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen.

- Men mange foretrekker at de trekkes for mye og betaler inn ekstra gjennom året. De ser på det som en god spareform, som nok henger igjen fra mange år siden. Den gangen ga skattemyndighetene en god rente på det som ble betalt inn ekstra, og renteavkastningen var skattefri, sa Kvadsheim.

Les også: Eksperter: Derfor er det dårlig nytt å få igjen på skatten

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien