Gå til sidens hovedinnhold

Skattemeldingen: 800.000 nordmenn får restskatt

2,9 millioner skatteytere får penger igjen på skatten. 800.000 må i snitt betale 25.900 kroner i restskatt.

Torsdag morgen har mange problemer med å logge seg inn på Altinn for å sjekke skatteoppgjøret sitt. Fra Skatteetaten oppfordres det om å være tålmodig - alle kommer inn:

- Man kan sammenligne det litt med påsketrafikken. Alle skal inn på den samme veien samtidig, og da blir det litt kø. Men til slutt kommer alle frem, illustrerte skattedirektør Hans Christian Holte i NRKs nyhetsmorgen torsdag.

Restskatt og penger til gode

Foreløpige tall fra skatteetaten viser at 8 av 10 skatteytere kan budsjettere med litt ekstra feriepenger når skatteoppgjøret utbetales til sommeren. Nær 2,9 millioner har betalt inn for mye og har samlet mer enn 33,7 milliarder kroner til gode. Det gir et snitt på 11.800 kroner utbetalt før sommeren.

De nesten 800.000 som ender med restskatt må dele på skatteregning på 20,6 milliarder kroner. Det er 25.900 kroner i gjennomsnitt.

Her kan du sjekke skattemeldingen din.

Skattmeldingen - foreløpige tall

Tallene er hentet fra skattemeldingen som ble tilgjengelig for alle skatteytere onsdag 4. april. Tallene er høyst foreløpige, da endelig oppgjør er klart først etter at skatteyterne har gjort endringer i skattemeldingen.

I fjor var det 7 av 10 - 3,2 millioner skatteytere - som lot være å gjøre endringer i skattemeldingen. De benyttet seg av et såkalt leveringsfritak og leverte den ferdigutfylte meldingen automatisk ved fristen 30. april.

- Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Vi mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din, advarer skattedirektør Hans Christian Holte.

- Hvis alle opplysningene i skattemeldingen er riktig og alt er tatt
med, så trenger du ikke å levere den. Hvis du skal endre noe, er dette lett å gjøre på nett, understreker han.


Når kommer skattepengene?

Antallet som får restskatt og antallet som har penger til gode endres etter at endringene er gjort i skattemeldingen. Fristen for å gjøre endringer er 30. april.

Så kommer et nytt skatteoppgjør til sommeren.

- Penger til gode kommer på konto innen tre uker etter datoet du får skatteoppgjøret. I år er første skatteoppgjør 20. juni og 9 av 10 lønnstakere og pensjonister vil antageligvis motta skatteoppgjøret da. Hvis du har restskatt, får du etter skatteoppgjøret faktura fra kemneren med betalingsfrist 20. august. Hvis du skylder mer enn 1000 kroner blir beløpet delt i to, og andre betalingsfrist er 24. september, opplyser skatteetaten i en e-post til Nettavisen Økonomi.

Sjekk ditt fylke - så mange har skatt tilgode:


Sjekk ditt fylke - så mange får restskatt:



Kommentarer til denne saken