Gå til sidens hovedinnhold

Skattemeldingen på vei - får du igjen penger eller må du ut med restskatt?

Skatteetatens beregning av skatten er klar fra 18. mars.

I år er det en endring ved at skattemeldingen ikke er tilgjengelig på samme dag. Du får den tidligere enn i fjor. Den sendes nå ut i tidsrommet 18 - 31. mars. Når den er klar sendes det ut en melding fra skatteetaten. Her kan du se din foreløpige skatteberegning som viser om du ligger an til å få igjen penger på skatten eller om du må ut med restskatt.

Skatteetaten har nemlig allerede beregnet ditt skattoppgjør basert på opplysninger tilsendt fra banker, offentlige registre med flere.

Har du ingen endringer til Skattetatens foreløpige oppgjør er sannsynligheten stor for at tallene i skattemeldingen også blir ditt endelige skatteoppgjør i år.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

Skatteetatens nettsider finner du utfyllende informasjon om innlogging i Altinn med mere.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Dette bør du sjekke først

Sjekk at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatter riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i skattemeldingen. Du kan sjekke hva arbeidsgiveren(e) din(e) har rapportert inn.

Sjekk at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Oversikten får du fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra. Du kan sjekke hva som er rapportert inn.

Sjekk at gjeld og formue som er oppgitt stemmer. Tallene henter vi fra de som du har gjeld eller formue hos. På formuen din kan du få verdsettingsrabatt. Hvis du får det, er det forhåndsutfylt på skattemeldingen din.

Sjekk fradrag nøye

I Skatteetatens fradragsveileder kan du sjekke om du har krav på flere fradrag.

- Har du krav på fradrag, kan du gjøre grunnlaget vi beregner skatt på, mindre. Slik sett kan du betale mindre i skatt. Noen fradrag er forhåndsutfylte, mens andre må du føre opp selv, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Så mye taper du på glemte fradrag

Tapet på å ikke føre opp fradrag er 220 kroner per tusenlapp. Glemmer du å føre opp et fradrag på 5.000 kroner taper du dermed 1.100 kroner.

Det er noen viktige endringer i skattemeldingen for skatteåret 2019 sammenlignet med selvangivelsen for skatteåret 2018.

Skatt på alminnelig inntekt er skatten du betaler av inntekten etter at alle fradragene er trukket fra. Satsen reduseres fra 23 til 22 prosent. Det betyr at skatt på avkastning i aksjefond, bank, etc får redusert skatt. Motsatt betyr det at rentefradraget får mindre effekt.

Trinnskatten er en bruttoskatt. Det vil si at fradragene ikke har noen betydning for størrelsen på den. På grunn av at skatten på alminnelig inntekt ble satt ned, økes trinnskatten.

Kommentarer til denne saken