Gå til sidens hovedinnhold

Skatteparadis-debatt mellom Kaski og Hansson kan bli ny megahit

- Hun sier det er noen røverhuler, sa skipsrederen. Høy temperatur i skatteparadisdebatt - det kan fort bli en ny YouTube-hit.

- Det kjenner ikke jeg til, sa skipsreder Herbjørn Hansson, en av Norges rikeste personer, da han i debatten med SVs finanspolitiske talsperson Kaski, ble konfrontert med påstander om at øygruppa Cayman Islands blir brukt til å skjule formuer.

De to var hentet inn til NRKs Dagsnytt 18 for å debattere hvorvidt Nicolai Tangens fondsplasseringer i Cayman Islands kan være problematiske i rollen som oljefondsjef. Debatten ble livlig, og snarest plukket opp av Songar frå Nyheitane, som sto bak gigasuksessen med Erna Solbergs håndhilsetabbe, «Oops -app app app app».

Les også: Den norske rederen sto tett på Trumps tidligere minister. Nå tror han verden vil få overraskelser fra USA

SV-leder Audun Lysbakken uttalte før dette at man «ikke trengte nyanser» når det gjaldt å beskrive det som omtales som skatteparadiser, og det mente Hansson var en forferdelig ting å si.

I en opphisset og tidvis ganske morsom debatt gikk det hett for seg. Rederen avviste enhver kritikk av praksisen med å plassere penger på steder som Cayman Islands og Jersey.

- Norge er et skatteparadis, hevdet Hansson i debatten.

Her kan du se hele videoen fra Songar frå Nyheitene:

- Bli med til Cayman!

I løpet av debatten gjentok han flere ganger at han vært på Cayman-øyene i 40 år, og inviterte Kaski med for å se med selvsyn hvor bra forhold det er der.

- Du har jo ikke vært der, kun lest om dette i en tykk bok. Bli med, skal du få se. Men regningen må du dekke selv, sa rederen.

Les også: Krever granskning etter oljefondsjefens luksustur: – Virkelig bekymringsfullt

Hansson viste blant annet til at statsministeren på Bermuda satt i Hanssons eget styre i 12 år, og sa blant annet:

- Her fremstilles det fra deg og dine foresatte som dette var noen røverhuler.

SVs Kari Elisabeth Kaski, fikk stadig vekk høre «det du sier er ikke sant» da hun forsøkte å beskrive problemet med manglende åpenhet om pengeplassering i skatteparadiser.

- Det er notorisk trakassering, det dere driver med, mente Hansson.

Les også: Bonanza for far og sønn Hansson: - Det er en pengemaskin!

- Bra for budskapet!

Kari Elisabeth Kaski er ikke akkurat ukjent med låta da vi tar kontakt tirsdag morgen:

- Jeg hadde aldri trodde jeg skulle bli deltaker i en sånn låt. Men når det først skulle skje, var det jo fint at den var så catchy! Så jeg håper den slår an. Det er jo en ny og fin måte å få ut budskapet om skatteparadis på, sier en leende Kari Elisabeth Kaski til Nettavisen.

- Hvordan var det å debattere med Hansson?

- Det var en opplevelse, for å si det sånn. Det er ikke så ofte vi får skipsredere med penger plassert i skatteparadiser i media, så det er bra. Vil vi dette til livs, må vi få dem som bruker disse skatteparadisene i tale. Og denne debatten har bidratt godt til å spre det budskapet, det er det ingen tvil om.

Skipsreder Herbjørn Hansson sier han liker sangen og velger ellers å kommentere debatten slik:

- Vi må være på vakt for kommentarer fra de som ikke vet og som ikke vet at de ikke vet, men som tror det.

Kommentarer til denne saken