Skikkelig blåmandag

Terrorfrykt, politisk uro, dårlig investeringsvilje og råtne IT-aksjer senket Oslo Børs denne mandagen.

22.03.04 16:55

Stolt-Nielsen, Aker Kværner, Ementor og Frontline trakk tungt ned på børsen mandag. Verst gikk det for Stolt-Nielsen, som falt hele 14,58 prosent til 92,25 kroner, etter at det ble kjent at amerikanske myndigheter har trukket amnestiet selskapet fikk i saken om prissamarbeid mellom kjemikalietankrederiene.

Bare få timer etter at prisingen av den nye aksjen i Aker Kværner ble kjent, sendte børsen aksjekursen i Aker Kværner ned 6 prosent.

Pressetalsmann Tore Arne Olsen ved Oslo Børs tror noe av nedgangen kan skyldes skuffelse over prisintervallet i aksjeutvidelsen. Prisen på aksjen i nye Aker Kværner blir mellom 130 og 155 kroner. Det betyr at egenkapitalen i selskapet prises til mellom 5,1 og 6 milliarder kroner før aksjeutvidelsen.

–Vi har registrert at en del av markedet er skuffet over prisintervallet. Kombinert med den generelle tilbakegangen kan skuffelsen forklare tilbakegangen mandag, sier Olsen til NTB.

Sluttkursen for Aker Kværner endte på 135, en nedgang på 7,53 prosent.

Frontline er også kraftig ned, med et fall på 6,27 prosent til 179,50 kroner. Det er signaler om ytterligere kutt i oljeproduksjonen og svake stortankrater som har ført til nedgangen.

Men Fredriksen er ikke alene i sklia. IT-aksjene har virkelig gått inn i en nedadgående spiral, og IT-indeksen mandag falt neste fire og en halv prosent mot hovedindeksens minus på 2,5 prosent.

Aller mest drar Birdstep, med en nedgang på 11,2 prosent, men både Fast, Norman, Ementor, Opera, Q-Free og flere andre IT-selskaper ligger høyt oppe på taperlisten i dag.

Ementor faller 6,59 prosent etter at Arne A. Jensen og co meldte om et underskudd på 10 millioner i første kvartal tidligere i dag.

Opera nyter heller ikke sine første uker på børsen. Analysebyrået Corporate Advice & Research mener den norske nettleserleverandøren er dot-com-priset, og anbefaler salg. Opera er ned 5,7 prosent til 9,10 kroner ved børsslutt mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag