Suksessgründer Odd Johnny Winge meldte i slutten av september flytting til Lugano i Sveits, og sluttet seg med det til rikingkolonien med blant annet Kjell Inge Røkke, og hans venn, Fredrik Halvorsen.

Det var Finansavisen som først omtalte saken.

Winge har brukt flere år på å bygge en massiv strandeiendom på Bygdøy i Oslo. Det gjorde han gjennom å i 2016 kjøpe opp et eldre hus for 69 millioner, før han året etter kjøpte nabohuset for 30 millioner. Deretter 20 millioner for ytterligere en strandeiendom.

Totalt brukte han 119 millioner kroner bare på tomtene, før han rev dem. Ifølge kilder til Finansavisen har Winge brukt 300 millioner kroner på det ferdige palasset.

Kan spare store summer

For at Skatteetaten skal godta at man er skattemessig utvandret fra Norge, kan man ikke disponere bolig i landet.

Den nye villaen har vært eid av Winges heleide investeringsselskap Illuminati as, men ble nylig solgt for 100 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Salget ble tinglyst denne uken.

Dersom Illuminati og/eller Winge har brukt 300 millioner kroner på kjøpene og byggingen på Bygdøy oppstår det et tap på 200 millioner kroner når eiendommen er solgt for 100 millioner. Tapet gir i så fall 44 millioner tilbake på skatten, skriver Finansavisen.

– Et salg i et selskap av hus med tap, vil i utgangspunktet gi fradrag i selskapet for tapet. Både aksjeloven og skatteloven krever at salg skal skje på armlengdes vilkår, det vil si til markedspris, sier en skatteadvokat til avisen.

– At teknisk verdi overstiger virkelig verdi kan selvsagt forekomme. Et meget stort tap, kan dog lede til spørsmål både markedspris vitterlig er benyttet og om selskapet har påkostet mer enn markedet er villig til å betale for. Dette kan igjen lede til et spørsmål om utbytte, sier han.

Siden Winge skal ha brukt 300 millioner, og salgsprisen er på 100 millioner blir differansen å anse som utbytte. Da snakker man om utbytteskatt på hele 75 millioner kroner.

Midt i samlivsbrudd

Kjøperen av eiendommen er Tove Fagerdal, som er styremedlem i Illuminati og Winges fraseparerte ektefelle.

Hun har ikke besvart DNs henvendelse, men svarer dette til Finansavisen:

«Står midt i samlivsbrudd og sliter med å se at det har interesse for FAs lesere. Det er riktig at jeg har fått huset som en del av separasjonsoppgjøret. Huset har for øvrig vært i privat eie i flere år. Hva dere og andre aviser har spekulert i tidligere er direkte feil. Hverken jeg eller Odd Johnny ønsker å kommentere denne saken».

Andre skatteadvokater Finansavisen har vært i kontakt med påpeker imidlertid at skattemyndighetene har gått på flere nederlag ved slike forsøk på utbyttebeskatning.