*Nettavisen* Økonomi.

Skjebnemøte på overtid

MAJORSTUEN (TV 2 Nettavisen): Konsernsjef Olav Fjell var ordknapp og preget av stundens alvor på vei inn til skjebnemøtet i Statoil mandag. Fjell må trolig vente til tirsdag morgen før han får en avklaring.

23.09.03 00:30

Ved midnatt hadde styret sittet sammen i sju timer. Ved 00.30-tiden er det fortsatt uklart hvorvidt det vil komme en avklaring før tirsdag. Trolig vil det bli innkalt til pressekonferanse tirsdag morgen.

Ved 22-tiden hadde styret avsluttet separate møter med de tre representantene for internrevisjon i Statoil, David Platts, Stig Bergseth og Svein Andersen.

Informasjonssjef Wenche Skorge i Statoil bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at styret nå har gjort seg ferdig med disse møtene og at styret nå fortsetter det ekstraordinære styremøtet for å avklare Olav Fjells framtid i konsernet.

Olav Fjell er blitt satt på gangen sammen med resten av administrasjonen. Styret har trukket seg tilbake, og etter det TV 2 Nettavisen erfarer er styret delt i sin oppfatning.

Taus toppsjef

Da Statoil-sjef Olav Fjell ankom hovedkontoret på Majorstua i Oslo ved 16-tiden, var han svært ordknapp og tydelig preget av alvoret rundt dagens styremøte.

Fjell ville verken kommentere noe om kring sin egen stilling eller styreleder Leif Terje Løddesøls avgang.


- Jeg kommenterer ikke denne saken før styret er ferdig med sin behandling, sa Fjell til TV 2 Nettavisen.

- Hva er dine forventninger til dagens styremøte?

- Jeg tror det blir et godt styremøte. Utover det vil jeg ikke gi noen kommentarer, sier Fjell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kullmann Five bekrefter

Det er de ansattes represententer pluss tre av de fem aksjonærvalgte styrerepresentantene som har bedt om det ekstraordinære møtet. De var ikke fornøyd med informasjonen som ble gitt om Iran-saken i møtet sist mandag. Blant annet måtte revisorene som slo alarm vente på gangen. Denne gangen får de være med.

- Jeg kan bekrefte at jeg var en av de tre ansatterepresentantene som ba om å få et nytt styremøte. Ut over det vil jeg ikke si noe før styret er ferdig med sitt møte, sa Kaci Kullmann Five på vei inn i Statoils lokaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Internrevisjonen tas opp

En av de som kan kaste ytterlig lys på prosessen rundt Iran-avtalen er David Platts, leder for konsernsikring i Statoil. Han skal forklare styret hvordan internrevisjonen slo alarm da detaljene i avtalen ble oppdaget.

- Jeg skal fortelle hvordan vi har gått fram, og hva vi har funnet ut, sa Platt på vei inn til det ekstraordinære styremøtet.

I tillegg til Platts skal Stig Bergseth, direktør for Helse, miljø og sikkerhet, og direktør Svein Andersen, sjef for konsernrevisjon, informere styret ved dagens møte.

Styredom onsdag

Styrets hensikt er å få alle kort på bordet og en gang for alle få behandlet den pinlige korrupsjonssaken. Onsdag møtes Bedriftsforsamlingen i selskapet og da vil styret få sin endelige dom.

Det er styret i Statoil som ansetter og eventuelt avsetter konsernsjefen, mens bedriftsforsamlingen har samme oppgave i forhold til styret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tror Fjell må gå

Sakens kjerne er den rådyre konsulentavtalen med Horton Investments. For 115 millioner kroner skulle selskapet få gode råd om olje- og gassvirksomheten i Iran over en tiårsperiode. Olav Fjell var selv med på å godkjenne avtalen, til tross for at han visste at den iranske eks-presidentens sønn Mehdi Rafsanjani var blant rådgiverne. Rafsanjani-familien har et helle frynsete korrupsjonsrykte i Iran.

Eksperter TV 2 Nettavisen har snakket med, tror Olav Fjell får sparken på mandagens styremøte. Fjell ble klontaktet av daværende styreleder Leif Terje Løddesøl umiddelbart etter at Statoils revisjonsgruppe hadde slått alarm 5. juni i år, men Fjell tok ikke affære og kansellerte avtalen før saken var havnet i media tre måneder seinere.

Ikke en gang til
Også i forkant av forrige ukes møte trodde de fleste at Fjell ville miste jobben, men da slapp konsernsjefen unna med krass kritikk. At han skulle overleve to runder i styret anses som svært lite sannsynlig.

Også Leif Terje Løddesøl måtte tåle massiv kritikk for ikke å ha informert resten av styret om den mulige korrupsjonssaken. Løddesøl valgte å trekke seg fra vervet seint søndag kveld.

TV 2 Nettavisen vil følge styremøtet i Statoil utover kvelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.