Skjebnesvanger brexit-avstemning for Theresa May og Storbritannia

VIKTIG AVSTEMNING: Storbritannias statsminister Theresa May sto foran en skjebnesvanger brexit-avstemning torsdag.

VIKTIG AVSTEMNING: Storbritannias statsminister Theresa May sto foran en skjebnesvanger brexit-avstemning torsdag. Foto: Frederick Florin (AFP)

Det britiske Underhuset stemte for om Storbritannia skal be EU om en utsettelse av brexit eller ikke.

14.03.19 21:24

Statsminister Theresa May sa etter avstemningen onsdag, hvor Underhuset stemte nei til en såkalt «hard brexit», at hvis flertallet sier ja til en utsettelse på torsdag, kan Storbritannia be om en «kort og teknisk» utsettelse.

Underhuset valgte torsdag å stemme ja på forslaget fra May, om å be EU om en utsettelse til 30. juni, hvis en brexitavtale vil godtas innen 20. mars. 421 stemte for - 202 stemte imot.

Utsettelsen var en liten seier for den hardt pressede statsministeren, som har gått på mange nederlag i hele brexit-prosessen.

Hvis en avtale ikke blir godkjent innen 20. mars, vil May foreslå en enda lengre utsettelse.

Den britiske statsministeren ventes nå å ta opp saken på EUs toppmøte i neste uke, som blir avholdt 21. og 22. mars i Brussel.

Utsettelse av skilsmissen er kun mulig, hvis EUs medlemsland enstemmig går med på det.

Får støtte fra EU-presidenten

EU har tidligere vært lunkne til at Storbritannia skal få lov til å søke om en utsettelse. EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker har gitt klar beskjed om at britene er juridisk forpliktet til å delta i EU-valget, dersom brexit utsettes lenger enn til valget.

Etter det NTB kjenner til, mener EU-kommisjonen også at en utsettelse er noe som kun bør tilbys én gang.

EU-president Donald Tusk er noe mildere i tonen overfor britene, og gikk ut på torsdag med en uttalelse om at han vil prøve å hjelpe Storbritannia.

– I løpet av mine konsultasjoner i forkant av EU-toppmøtet, vil jeg anmode EU27 om å være åpne for en lang utsettelse hvis Storbritannia finner det nødvendig å tenke gjennom brexit-strategien sin på nytt, skriver Tusk på Twitter.

Med EU27 sikter Tusk til EUs 27 gjenværende medlemsland som skal avgjøre om britene skal få en utsettelse eller ikke.

Utgangspunktet var at Storbritannia skulle gå ut av EU, 29. mars - med eller uten en avtale.

Stemte over flere forslag

På torsdag stemte ikke Underhuset bare over et forslag om utsettelse. Det første forslaget var om britene skal ha en ny folkeavstemning. 334 mot 85 folkevalgte sa nei til forslaget. Flere representanter valgte å ikke stemme på dette forslaget.

Det andre forslaget var om å britene skal søke om en utsettelse til 30. juni, men dette forslaget var likt som hovedavstemningen, og ble derfor nedstemt med 314 mot 311 stemmer.

Et knapt flertall sa også nei til et forslag om å holde en serie med «indikative» avstemninger i Underhuset om brexit, for å få større klarhet i hva flertallet er villig til å støtte. Det ble nedstemt med 314 mot 312 stemmer. Det regnes som en liten seier for Theresa May.

Se video av selveste «Gollum» som gjør narr av Theresa May og brexit:

Et forslag fra Labour-leder Jeremy Corbyn var også på bordet. Hvis forslaget hadde gått gjennom, hadde May blitt tvunget til å søke om en utsettelse, slik at Parlamentet kunne ha funnet et flertall for en annen fremgangsmåte. Det ble nedstemt med 318 mot 302 stemmer.

Fakta

Fakta om viktige brexitdatoer:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: brexit

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag