Gå til sidens hovedinnhold

Skjebnetimer for Røkke

Røkke er hardt presset. Onsdag morgen må han ha kommet opp med en gjeldsløsning som Orkla kan akseptere.

De neste 24 timene blir avgjørende for Kjell Inge Røkke. Natt til onsdag går fristen ut for å finne en løsning på de finansielle problemene. Det må være en løsning Orkla kan leve med.

De siste 14 dagene har vært tunge for Røkke. Og ydmykende. Aldri har han vært så presset. Pressemeldingen som Orkla sendte ut om morgenen for snart 14 dager siden, slo ned som en bombe.

”Dersom lånet fra Orkla til Norway Seafoods Holding misligholdes, vil Orkla iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser. Orkla har herunder en salgsrett til Kjell Inge Røkke personlig for den del av lånet som eventuelt misligholdes”, het det.

Sterk kost

Sterk kost, og helt uvanlig. Det mange hadde spekulert på et års tid, ble med ett klinkende klart for enhver: Røkke og hans selskaper har problemer med å betale sine lån.

Røkke kjøpte 26 prosent i Kværner sommeren 2000. Det ble starten på en lang og bitter strid med den daværende Kværner-ledelsen – med Kjell Almskog i spissen – om kontrollen i industriselskapet.

Aksjekursen i Kværner falt kraftig i tiden frem til Røkke endelig vant maktkampen om selskapet senhøsten 2001. Det skjedde etter at han hadde truet med å sende det til skifteretten dersom han ikke fikk det som han ville. Aksjekursen hadde i denne perioden falt med omkring 85 prosent.

Kapmpen om Kværner forklarer neppe Røkkes problemer. Kursen har fortsatt å falle i den tiden som har gått siden han overtok. Dette til tross for at Røkkes menn langt på vei skal ha snudd den negative utviklingen i selskapet. Til tross også for at fusjonen mellom olje- og gassvirksomheten i Kværner og Røkkes eget Aker Maritime, er beskrevet som svært vellykket. Og til tross for at Røkke lyktes med å presse gjennom en en refinansiering som ga betydelig pusterom i forhold til banker og obligasjonseiere.

Mye har gått galt

Flere forhold ligger til grunn for Røkkes finansielle problemer, selv om lavkonjunktur og fallende aksjemarkeder har spilt en rolle.

Langt viktigere er det kanskje at Røkke de siste årene har gapt over enormt mye, i stor grad ved hjelp av opplånte midler. Røkkes virksomheter har – i motsetning til det som synes å ha vært den almenne oppfatning - ikke vært spesielt veldrevne. Legg til et helt avsindig privat forbruk, og man trenger ikke bli veldig overrasket over at også Røkke nå er tvunget i kne av utålmodige og nervøse kreditorer.

Norway Seafoods ble ikke det investorene hadde håpet på. Etter elendige resultater og kursfall, ble selskapet tatt av børs i 1999. Heller ikke Aker Maritime leverte overbevisende resultater etter at Røkke tok kontroll over Aker-konsernet i 1996. Dexion-gruppen har vært en katastrofe: Tapet de siste to årene beløper seg til 1,5 milliarder kroner.

Forbruk til besvær

Røkkes mange tilhengere har ment at den tiltakende kritkken av Røkkes luksusforbruk har bunnet i misunnelse, og at mannen må få bruke sin rikdom som han vil. Senest i Dagbladet denne måneden tok styremedlem i Aker Kværner, tilidgere LO-leder Yngve Hågensen, sin venn i forsvar:

"Jeg skal være kritisk når det er behov for det, man da går det i så fall på den jobben han gjør som industrileder, og ikke hva folk mener om hytta, bilene, båtene og kvinnfolka han omgir seg med. Hvis det er det det dreier seg om, sitter jeg gjerne på fanget hans, jeg. Ok?".

Kritikerne har ment at luksusforbruket ikke bare er en privatsak. Forbruket skal finansieres. Man har lenge sett et mønster der Røkke har tatt store summer ut av sine selskaper i form av utbytter.

Akkurat her ligger trolig årsaken til at Orklas tålmodighet med Røkke er slutt. I fjor tok Røkke ut et stort utbytte fra Norway Seafoods – 750 millioner kroner - uten å informere sin medinvestor, Orkla.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene