Skjelte ut Økokrim

Foto: Kuert Andrè Høyessen / SCANPIX

I en følelsesladet appell til Oslo tingrett skjelte Hallvard Flatland ut Økokrim og mediene for deres arbeidsmetoder og behandlingen han har fått.

08.09.03 16:26

Før Flatland skulle begynne sin vitneforklaring mandag ettermiddag bad han om ordet. I 20 minutter høvlet han over politifolkene som har etterforsket saken mot ham og mediene som har omtalt den.

- Hva er verst av å stå i gapestokk i tre år og å sitte i fred og ro i et fengsel? Hvordan tror dere det føles å våkne klokken 04 hver morgen å lure på "hva har mediene funnet på i dag?" spurte Flatland syrlig.

Men hardest medfart fikk Økokrims medarbeidere.

- Metodene jeg har blitt utsatt for likner bevisst terror fra Økokrim. Jeg har greid å stå på beina og forsvare meg, men jeg snakker for alle de andre – både levende og døde – som er blitt utsatt for bevisst terror fra Økokrims side, og som har blitt tappet for så mye krefter at de ikke orker å ta til motmæle, tordnet Flatland.

Økokrim får holde på uten at noen kikker dem i kortene, hevdet Flatland.

- Min advokat har gitt meg streng beskjed om å ikke komme inn på Tore Tønne-saken, og derfor gjør jeg det ikke, sa Flatland.

Foto: Jan Christian Grandre

Han viste til at tidligere førstestatsadvokat i Økokrim, Anne-Mette Dyrnes, som tok ut tiltalen mot ham, hadde forhåndsprosedert saken kraftig i NRK Dagsrevyen, hvilket resulterte i en vill mediejakt på ham.

- Dyrnes gikk høyt ut og ble fanget i sitt eget garn. Man ventet lengst mulig med etterforskningen av saken i håp om at det skulle dukke opp noe! Her er en sak med en kjent person som er brukt rått og kynisk av folkene som jobber i Økokrim, messet Flatland.

Etter tiraden fra TV-kjendisen avslo aktor, politiadvokat i Økokrim Geir Kavli, å kommentere kraftsalvene.

- Jeg er ikke rett person i Økokrim til å kommentere mye av dette, sa Kavli til journalistene.

Flatland mener heleritiltalen mot ham er både ulogisk og uforståelig.

- Jeg skjønner den fortsatt ikke. Her har man bestemt seg for en syndebukk og den skal man ta for enhver pris!

Flatlands forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, var atskilling mer lavmælt og forsiktig da han angrep aktors innledningsforedrag.

Foto: Jan Christian Grandre

- Hvitvasking er ikke noe begrep som er beskrevet i loven. Hovedpunktet i tiltalen gjelder bestemmelsene om heleri. De sentrale spørsmålene for retten blir hvorfor skjønte Hallvard Flatland at de to aktuelle pengeoverføringene som tiltalen omhandler, på to ganger 260.000 dollar, var penger som kom fra kriminelle handlinger, og hvorfor burde han eventuelt ha ha skjønt det? Dette må Økokrim bevise, og så langt har jeg ikke sett noe som tyder på at man skal kunne bevise dette. Alt annet i denne saken blir garnityr! sa Lyngtveit.

Tirsdag morgen starter Flatland sin forklaring om gjerningsbeskrivelsen i tiltalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.