Gå til sidens hovedinnhold

Skogen Lund: - Børsen er den siste skansen for kvinner å erobre

- Det er en overvekt av kvinner som søker seg til offentlig sektor, og skjevheten blir større når vi kommer opp i gradene.

Nettavisen skrev nylig at bare 5 av de 63 selskapene som inngår i hovedindeksen på Oslo Børs har kvinnelige toppledere (fra 8. mai). Kristin Skogen Lund tok i fjor høst over topplederjobben i Schibsted.

Den tidligere NHO-direktøren, som også har omfattende ledererfaring fra andre store selskaper, peker på at de børsnoterte selskapene er den siste skansen for kvinner å erobre.

Hengt etter

- Vi har tatt posisjoner på alle andre områder, men næringslivet har hengt etter. Det er en overvekt av kvinner som søker seg til offentlig sektor, og skjevheten blir ofte større når vi kommer opp i gradene, sier hun til Nettavisen Økonomi.

- Men jeg det mener det blir feil bare å se på de mange store virksomhetene på Oslo Børs. Store selskaper som Tine og Posten Norge har i mange år hatt kvinnelige toppledere og er en del av de store virksomhetene som faller ut. Oslo Børs er ikke helt representativt for norsk næringsliv.

Les også

Priskrig på 17. mai-varer


Sosial aksept

Schibsted-sjefen mener det er en god sosial aksept for kvinnelig lederskap på alle områder i samfunnet, så man kan ikke bare skylde på det. Hun vil heller ikke være med på myten om at kvinner skremmes av at det jobbes mer i det private næringslivet, og at privat sektor er mindre tilrettelagt for kvinner.

- Nei, det stemmer ikke at det jobbes lite i offentlig sektor. Dessuten er næringslivet blitt flinke til å legge forholdene til rette for kvinner og har større fleksibilitet enn det offentlige kan tillate seg, sier hun. Skogen Lund mener det også skjer endringer når det gjelder myten om at kvinner typisk søker seg til stabsstillinger som HR og kommunikasjon.

Sakte, men sikkert

- Men vi har snakket om den lave kvinneandelen i i mange år, vil vi fortsatt gjøre det om 30 år?

- Jeg tror det vil sakte, men sikkert endre seg, det er litt lange drag. Det er mange år siden kvinner var i flertall når det gjelder høyere utdanning, men det er litt avhengig av hvilken sektor vi snakker. Vi har eksempelvis færre kvinnelige ingeniører enn det vi burde ha, og det går ut over rekrutteringen.

- Jeg tror mye av den lave kvinneandelen i de børsnoterte selskapene har å gjøre med at mange kvinner ønsker seg til offentlig sektor, som oppfattes som mer samfunnsnært.

- Men næringslivet står for mange av samfunnets løsninger, som å løse klimakrisen og helseutfordringer. Så næringslivet må bli flinkere til å få frem alt det meningsfylte vi gjør, sier Skogen Lund.

Les også

Dette må du aldri si under et jobbintervju


Ikke veldig opptatt

Banksjef Tine Wollebekk i Bank Norwegian leder en bank der to av seks i ledergruppen er kvinner. Hun mener det generelt er bra med en god kjønnsblanding i toppledelsen, og at det kan være bra i perioder for mange selskaper i perioder å ha en kvinne helt på toppen.

- Men jeg er ikke veldig opptatt av problematikken rundt få kvinnelige toppledere nå og synes det er veldig mye godt på gang. Halvparten av de som studerer i relevante studier er kvinner, og jeg har selv tre døtre og ser at det er mange gode ting som inspirerer kvinner.

- Jeg ser det er ting som får dem til å tro på seg selv og vite du kan få til hva som helst. Dette handler nok mer om generasjoner, og jeg er ikke så bekymret, sier Wollebekk.

Tankevekkende

Men hun synes det er interessant å se de ulike forventningene vi har til gutter og jenter.

- Det er tankevekkende måten vi formulerer oss på og de ulike jobbene som tiltrekker kvinner og menn.

Selv kom Wollebekk allerede som 28 åring inn i en konsernledergruppe som besto av bare menn. Det bidro til at hun ble sett på som en mindre trussel .

Les også

National Geographic har gjort unike opptak i Norge


Vær bevisst

- Men jeg hadde en veldig god sjef som stolte på meg og så mine kunnskaper. Jeg anbefaler døtrene mine å være bevisst på hvem de får som ledere eller jobber sammen med og å få menn til å se deres felt, sier banksjefen.

Etter hvert som hun kom inn i andre lederjobber, var dette ofte mannsdominerte miljøer. Wollebekk trekker en parallell til næringslivsutvikling og klyngeteorier, at flere bedrifter i samme kategori som klynger seg sammen gir mer innovasjon.

- På samme måte tror jeg flere kvinner inn i en gruppe kan skape mer dynamikk, også for kvinnene selv, fremfor at de bare skal passe inn.

Les også

Forbrukertilsynet truer Power med skyhøye bøter for villedende markedsføring


Menns premisser

- Men hva tror du skal til for å øke kvinneandelen i toppledelsen i næringslivet?

- Jeg tror det er mange unge kvinner som har lyst, men bedriftene må være bevisste når de ansetter folk. Jeg har noen ganger hatt dialog med bedrifter om hva som skal til for å flere kvinner.

- Da ser jeg at det er menn som intervjuer, det er menn som definerer kravene og skriver stillingsbeskrivelsene. De bruker også et språk som passer mannlige kandidater. Vi må begynne med kravspesifikasjonen.

- Og hva er ditt råd til kvinner med lederambisjoner?

- Å være trygg på seg selv, og at de ikke går i fella med å tenke på at de er en kvinnelig leder, men at de er en leder, svarer Wollebekk.

Kommentarer til denne saken