Gå til sidens hovedinnhold

Skor seg på flymonopol

SAS Braathens tar gjennomgående høyere priser til norske byer hvor Norwegian ikke har noe tilbud, avslører en omfattende pristest TV 2 Nettavisen har gjennomført. Se prisforskjellene her.

Priskrigen i lufta er blitt skjerpet den siste tida etter at SAS slo seg sammen med Braathens. Nå er det mulig å få seg en luftetur med Norwegian mellom to byer i Sør-Norge for en tohundrelapp. Minsteprisen med SAS Braathens er 323 kroner.

Men dersom du ikke er så heldig å bo i nærheten av en flyplass som Norwegian trafikkerer, må du være forberedt på å punge ut en god del ekstra. SAS Braathens tar nemlig gjennomgående høyere priser til byer hvor de fortsatt har monopol, viser TV 2 Nettavisens pristest.

Norwegian billigst
I testen er trenden klarest for en typisk fritidsreise, hvor prisen vanligvis er avgjørende for hvilket selskap man velger å fly med. Vi valgte ut en tur-retur-reise i pinsehelga til en lang rekke norske byer, og bestemte oss for å være fleksible med hensyn til utreisetidspunkt fredag 28. mai og returtidspunkt den påfølgende mandagen.

Søkeresultatene på nettet viser at SAS Braathens var billigst på tre av de ni destinasjonene hvor de konkurrerer med Norwegian. Det gjelder byene Alta, Harstad/Narvik og Bergen. Norwegian flyr ikke til Haugesund, men her tilbyr Coast Air billigere flybilletter enn SAS Braathens.

Dyrere der SAS Braathens flyr alene
Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at prisene til steder hvor SAS Braathens ikke møter konkurranse, gjennomgående er høyere. Skal du til Molde i pinsehelga, må du ut med 1198 kroner. Til Ålesund noen mil lenger sør, hvor både Norwegian og SAS Braathens har et tilbud, koster billetten 811 kroner med SAS Braathens.

Også billetten til Kristiansund er dyrere enn flyreisen til for eksempel Ålesund eller Trondheim.

Skal du til Bardufoss i Sør-Troms, må du ut med 1495 kroner for tur-retur-billetten med SAS Braathens. Til Harstad-Narvik, som ligger omtrent like langt unna Oslo, koster billetten 1241 kroner. Det er en destinasjon som også Norwegian trafikkerer.

Flyr mindre fly
SAS Braathens' pressetalskvinne Siv Meisingseth forklarer forskjellene med at selskapet flyr mindre fly til noen av destinasjonene.

- Dermed blir tilgangen på billigbilletter nødvandigvis lavere, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Meisingseth er ikke enig i at SAS Braathens gjennomgående er dyrere på destinasjoner hvor de har monopol.

- Prisene er de samme, vil tilbyr for eksempel billetter for 323 kroner hver vei til både Molde og Trondheim, men tilgjengeligheten er forskjellig, framholder hun.

Dyrt med Widerøe

Må over på et Widerøe-fly for å komme dit du skal, blir forskjellene i forhold til de billigste billettene enda mer framtredende. Widerøe, som er eid av SAS, samarbeider tett med SAS Braathens, men resultatet er ikke råbillige flybilletter.

Fra Oslo til Mosjøen kan du reise med SAS Braathens til Trondheim, og så fly med Widerøe videre til bestemmelsesstedet. Tur-retur-reisen kommer på 1851 kroner.

Til Andenes kan du enten reise via Bodø eller Tromsø. Billigste billett i pinsehelga koster 2900 blanke kroner.

SAS Braathens tilbyr også direktefly til Røros i Sør-Trøndelag på sine nettsider. Turen er operert av Widerøe. Her koster billetten 1272 kroner, nesten dobbelt så mye som reisen fra Oslo til Trondheim.

Begrenset tilbud til forretningsreisende
TV 2 Nettavisen har også sjekket prisene på en vanlig hverdag ut fra Oslo. Vi valgte utreise mandag morgen 3. mai, med retur tirsdag ettermiddag. Her er Norwegian suverent billigst på alle de fem rutene hvor det er reell konkurranse.

De nordnorske byene Bodø, Alta, Harstad/Narvik og Kirkenes er holdt utenfor, fordi Norwegian ikke har noe tilbud på de tidspunktene vi valgte.

Også her er prisene SAS Braathens tilbyr til byer hvor de har monopol til dels høyere. Tur-retur Molde eller Kristiansund koster for eksempel 2427 kroner, mens prisen til Ålesund kun er 981 kroner.

7000 for en tur-retur-billett
De mest groteske prisene fant vi da vi valgte reisemål operert at Widerøe. For en tur-retur-reise til Mosjøen er prisen 5370 kroner, mens turen til Andenes eller Hammerfest kommer på rundt 7000.

Har du flaks, er det fullt mulig å komme seg til og fra Tromsø, Bodø og Harstad/Narvik for en drøy tusenlapp også på vanlige hverdager, men i vårt priseksempel endte prisen på rundt 4000 til Tromsø og Bodø og 2400 til Harstad/Narvik. Til sammenlikning kostet turen til Bardufoss, hvor SAS Braathens har monopol, i vårt eksempel 3880 kroner.

Prisene for forretningsreisende vil trolig komme betydelig ned også for SAS Braathens' del etter 12. mai. Da vil det nye prisregimet, som ble annonsert 21. april i år, tre i kraft.

Klikk her for en fullstendig oversikt over flyprisene på en alminnelig hverdag

Klikk her for en fullstendig oversikt over flyprisene i pinsehelga

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?