*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall for Donald Trump - kraftig oppgang på Wall Street

Totalt meldte 3,28 millioner nye personer seg arbeidsledige i USA i forrige uke.

Totalt meldte 3,28 millioner nye personer seg arbeidsledige i USA i forrige uke. Foto: AP Photo/Alex Brandon

På torsdag kom det noen skrekkelige nye arbeidsledighetstall i USA. Likevel var det kraftig oppgang på Wall Street.

26.03.20 21:03

NEW YORK (Nettavisen): Det ble hele 3,2 millioner nye arbeidsledige i USA i forrige uke, ifølge CNBC. Totalt søkte 3,28 millioner nye personer om arbeidsledighetspenger i forrige uke, mot forventet 1,5 millioner.

Les: Koronasyk 52-åring sier livet hans ble reddet av malariamedisinen som Donald Trump har troen på

Den voldsomme økningen i antallet søknader om arbeidsledighetspenger antyder en rekke oppsigelser i uken fram til 21. mars.

Til tross for arbeidsledighetstallene, så ble det oppgang på Wall Street torsdag. Dow Jones endte opp over 1300 poeng, nesten 6,4 prosent. S&P 500 endte også opp over 6,2 prosent, mens Nasdaq endte 5,6 prosent opp.

NA+: Børskollapsen: - Gjør du dette, så tjener du penger

Trump er blitt mer populær

Denne uken viser en ny måling også at at populariteten til president Donald Trump øker. En ny måling fra Gallup for perioden 13. til 22. mars viser at de som liker jobben president gjør, er opp hele fem prosentpoeng fra 44 til 49 prosent.

De positive tallene er en tangering av presidentens beste målinger fra januar og februar i år, i forbindelse med riksrettsprosessen.

Les mer: Kraftig popularitetshopp for president Donald Trump i ny måling

Knuste gammel rekord

Det at nesten 3,3 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetspenger for første gang forrige uke, utgjør fire ganger flere enn den gamle rekorden fra 1982.

Det sesongjusterte tallet viser hvor mange som søkte forrige uke og som ikke hadde søkt uken før, i praksis vil det stort sett si folk som nylig har mistet jobben. Tallet for uken fram til sist lørdag er mer enn ti ganger så høyt som uken før, da 282.000 søkte om dagpenger. I oktober 1982 var tallet 695.000, opplyser arbeidsdepartementet.

Den voldsomme økningen kommer samtidig med at ikke-nødvendige virksomheter har stengt over hele landet, mens titalls millioner har fått beskjed om å holde seg hjemme.

At 3 millioner nye amerikanere nå søker om dagpenger, tyder på svært mange oppsigelser forrige uke. Det er ventet at langt flere vil miste jobben, etter hvert som landet går dypere inn i en nedgangsperiode.

Serveringssteder, hoteller, kinoer, teatre og flyselskaper har sett inntektene fordufte. Bilfabrikker er stengt grunnet sviktende salg. Samtidig fortsetter de faste utgiftene å løpe, og mange bedrifter kutter i staben for å spare.

Noen økonomer tror den samlede ledigheten kan bli på opp mot 31 prosent i mai, den høyeste siden 1930-årene. Inntil nylig var den på beskjedne 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Krisepakke er godkjent i Senatet

Nyheten om arbeidsledighetstallene kommer kort tid etter at en enorm amerikansk krisepakke er godkjent i Senatet.

Krisepakken på 2.200 milliarder dollar er nå endelig vedtatt i Senatet, og den går nå videre for godkjenning i Representantenes hus som skal stemme over pakken fredag.

Les: Alle voksne i USA skal få 13.000 kroner rett i lomma

Alle de amerikanske senatorene stemte onsdag for krisepakken som skal komme arbeidstakere og bedrifter i USA til unnsetning i den økonomiske krisen som er oppstått som følge av koronapandemien.

Republikanere og demokrater i Senatet erklærte natt til onsdag at de var enige med Det hvite hus om innholdet i det 880 sider lange dokumentet. Men pakken må også vedtas i Representantenes hus før den kan bli endelig godkjent av president Donald Trump.

Rekordpakke

I alt skal det stilles 2.200 milliarder dollar, hele 23.000 milliarder norske kroner, til disposisjon for dem som er rammet av den omfattende viruspandemien som sprer seg raskt i USA. Dette er den største amerikanske økonomiske redningspakken noensinne.

– Vi har regnet med at dette vil holde i tre måneder. Forhåpentligvis trenger vi ikke dette i tre måneder, svarte finansminister Steven Mnuchin da han ble spurt om hvor lenge støtten var ment å holde økonomien flytende.

Den gigantiske redningspakken tilsvarer rundt halvparten av hele det årlige føderale budsjettet i USA, som vanligvis er over 4000 milliarder dollar.

Les: Tar koronaviruset livet av Trump?

Historisk

Pakken innebærer blant annet direkte utbetalinger til amerikanske borgere og flere hundre millioner dollar i billige lån til små bedrifter og næringer som er spesielt utsatt som følge av virusutbruddet.

Selv om mange har vært kritiske til pakkens innhold, og hevdet enten at den er for omfattende eller mangelfull, valgte alle senatorene å gå inn for forslaget slik at ikke flere dager gikk til spille.

– Bevilgningen vi nå står overfor, er historisk fordi den er ment å ta unna for en historisk krise. Helsevesenet vårt er ikke forberedt på å ta vare på de syke, våre arbeidere har ikke arbeid, forretningene kan ikke drive forretninger og fabrikkene våre står stille. Amerikansk økonomi har stanset, sa Chuck Schumer, lederen for demokratene i Senatet.

Les: Sykehus frykter at akutt syke venter for lenge med å ta kontakt

Pelosi fornøyd

I utgangspunktet har senatorer nå fri fra å møte i Kongressen fram til 20. april. Medlemmer av Representantenes hus er allerede sendt hjem, og fredagens avstemning vil foregå uten at de er til stede i Washington.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, er positiv til redningspakken før avstemningen og sier i en uttalelse etter avgjørelsen i Senatet at pakken «langt på vei møter amerikaneres behov».

100 nye dødsfall i New York torsdag

100 mennesker er registrert døde i New York torsdag etter å ha blitt smittet med koronaviruset.

Tallet gjelder personer som er registrert døde siste døgn. Det totale tallet på døde i New York har dermed økt til 385. Det opplyser guvernør Andrew Cuomo i delstaten New York.

New York er nå senter for smitteutbredelsen i USA, med totalt 37.258 registrerte smittede. Så langt har flere enn 68.000 personer blitt smittet av viruset i USA, og over 1.000 er døde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag