*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall for Trump - 22 millioner arbeidsledige: Nå protesteres det mot lockdown

Totalt søkte 5,2 millioner nye amerikanere om dagpenger den siste uken, melder CNBC. I Michigan på onsdag protesterte flere hundre mennesker mot guvernøren Gretchen Whitmer og statens lockdown og strenge regler for sosial distansering. Her viser Dawn Perreca sin misnøye med Gretchen Whitmers ordre om at folk må holde seg hjemme som en følge av koronaviruset.

Totalt søkte 5,2 millioner nye amerikanere om dagpenger den siste uken, melder CNBC. I Michigan på onsdag protesterte flere hundre mennesker mot guvernøren Gretchen Whitmer ((t.h) og statens lockdown og strenge regler for sosial distansering. Her viser Dawn Perreca sin misnøye med Gretchen Whitmers ordre om at folk må holde seg hjemme som en følge av koronaviruset. Foto: Montasje: AP/Reuters/NTB scanpix

22 millioner amerikanere er blitt arbeidsledige på fire uker. I Michigan protesteres det mot lockdown.

17.04.20 01:16

NEW YORK (Nettavisen): Totalt søkte 5,2 millioner amerikanere om dagpenger den siste uken, viser ferske tall som ble presentert på torsdag. Dermed har USA totalt fått 22 millioner flere arbeidsledige på fire uker, melder CNBC.

Les: Ny dødsrekord i USA - beordrer alle i New York gå med ansiktsmaske

Totalt søkte 5.245 millioner amerikanere dagpenger sist uke, mot 5 millioner som var ventet. Dow Jones endte svakt opp på torsdag, til tross for de svake jobbtallene.

Arbeidsledighetstallene er en nedgang fra uken før, da 6,6 millioner amerikanere meldte seg som arbeidsledige. Den foregående uken ble 6,9 millioner amerikanere registrert som arbeidsledige.

Les: New York-guvernøren om Trump: - Schizofrenisk

- Det er ingen steder å gjemme seg, sier Diane Swonk, sjeføkonom ved Grant Thornton i Chicago til New York Times om de nye arbeidsledighetstallene.

- Dette er den dypeste, raskeste og bredest baserte lavkonjunktur vi noensinne har sett, sier Thornton.

Aktiviteten innenfor boligbygging kollapset nærmest også i mars, med en nedgang på 22,3 prosent sammenlignet med måneden før, melder CNBC.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Plan for gjenåpning av USA

President Donald Trump uttalte på onsdag at han er klar for gjenåpning av USA etter å ha meldt at smittetoppen i landet er nådd.

Les også: Mørkt forvarsel for norsk økonomi: – Dette er dramatisk og alvorlig

– Vi kommer til å åpne noen delstater mye tidligere enn andre. Og vi tror faktisk noen delstater kan åpne før tidsfristen 1. mai, sa Trump på en pressekonferanse på onsdag.

I New York ble det på torsdag bestemt at lockdown skal utvides til og med 15. mai, ifølge guvernør Andrew Cuomo.

Les også: New York-guvernøren om Trump: - Schizofrenisk

640.000 amerikanere er nå smittet av koronaviruset og litt over 31.000 personer er døde.

Les: I New York er ansiktsmasker den nye normalen - nå advarer smittevernekspert også mot å håndhilse

Klikk på bildet for å forstørre. Her protesterer folk fra Michigan Conservative Coalition mot lockdown og ordren om å at folk må holde seg hjemme. Protesten fant sted i Lansing, hovedstaden i delstaten Michigan på onsdag. Protestantene ønsker å oppheve reglene, slik at de kan komme seg tilbake på jobb.

Her protesterer folk fra Michigan Conservative Coalition mot lockdown og ordren om å at folk må holde seg hjemme. Protesten fant sted i Lansing, hovedstaden i delstaten Michigan på onsdag. Protestantene ønsker å oppheve reglene, slik at de kan komme seg tilbake på jobb. Foto: REUTERS/Seth Herald

Bilprotest mot lockdown

På onsdag protesterte tusenvis av mennesker i hundrevis av biler i Lansing, hovedstaden i delstaten Michigan, mot lockdown og for å få gjenåpnet staten.

Klikk på bildet for å forstørre. Også barn deltok i protesten i Lansing.

Også barn deltok i protesten i Lansing. Foto: REUTERS/Seth Herald

Aksjonen, som gikk under navnet «Operation Gridlock», var en protest mot guvernøren i staten, demokraten Gretchen Whitmer, og hennes lockdown og strenge regler for sosial distansering, som noen av kritikerne mener har gått for langt, melder Fox. I Michigan er det blant annet forbudt å gå over gaten for besøke naboer, og for å kjøre for å besøke venner.

Klikk på bildet for å forstørre. Governør Gretchen Whitmer får kritikk av enkelte for statens lockdown.

Governør Gretchen Whitmer får kritikk av enkelte for statens lockdown. Foto: REUTERS/Seth Herald

- La oss starte med det faktum at noen fylker ikke har noen eller svært få COVID-tilfeller og likevel er helt nedstengt, sier Rosanne Ponkowski, president i Michigan Conservative Coalition, i en uttalelse, ifølge Fox.

Klikk på bildet for å forstørre. - Lev fritt eller dø, står det på denne plakaten. Til høyre kan man se bilkortesjen som gikk gjennom byen Lansing.

- Lev fritt eller dø, står det på denne plakaten. Til høyre kan man se bilkortesjen som gikk gjennom byen Lansing. Foto: AP Photo/Paul Sancya

- Når løste en slik «en-løsning» alles lokale problemer? Guvernør Whitmer setter folk ut av virksomhet før hun lar innbyggere selv være ansvarlige for sin egen oppførsel. Det er galskap, sier Ponkowski.

Protesten var organisert av «Michigan Conservative Coalition» og den konservative grupperingen «Michigan Freedom Fund». Folk ble oppfordret til å møte opp og skape trafikk-korker, tute og ta med seg plakater.

Klikk på bildet for å forstørre. Her viser Dawn Perreca sin misnøye med Gretchen Whitmers ordre om at folk må holde seg hjemme som en følge av koronaviruset.

Her viser Dawn Perreca sin misnøye med Gretchen Whitmers ordre om at folk må holde seg hjemme som en følge av koronaviruset. Foto: AP Photo/Paul Sancya

Ifølge NBC skrev arrangøren følgende på Facebook: «Ikke parker bilene og gå - bli i kjøretøyene deres!». Likevel var det mange som ignorerte dette.

NBC melder at mange gikk til fots med amerikanske flagg, og flagg hvor det sto «Ikke tråkk på meg», samt Trump-kampanjeflagg.

Whitmer sier i en uttalelse at de som beveget seg ute på gaten uten ansiktsmaske «satte liv i fare».

- Vi vet at denne protesten satte folk i fare, sier Whitmer til NBC.

Klikk på bildet for å forstørre. Protesten var organisert av «Michigan Conservative Coalition» og den konservative grupperingen «Michigan Freedom Fund». Folk ble oppfordret til å møte opp og skape trafikk-korker, tute og ta med seg plakater.

Protesten var organisert av «Michigan Conservative Coalition» og den konservative grupperingen «Michigan Freedom Fund». Folk ble oppfordret til å møte opp og skape trafikk-korker, tute og ta med seg plakater. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP

Guvernøren legger til at protester som dette «setter mennesker i fare», og at dette ironisk nok nå kan føre til forlengelse av lockdown og sosial distansering, og at folk nå må holde seg hjemme lengre enn først planlagt.

I Michigan er litt over 28.000 personer bekreftet smittet av koronaviruset, og rundt 1.900 er døde.

Her kan du se video og flere bilder fra protesten i Lansing:

Klikk på bildet for å forstørre. Aksjonen, som gikk under navnet «Operation Gridlock», var en protest mot guvernøren i staten, demokraten Gretchen Whitmer, og hennes lockdown og strenge regler for sosial distansering, som noen av kritikerne mener har gått for langt, melder Fox.

Aksjonen, som gikk under navnet «Operation Gridlock», var en protest mot guvernøren i staten, demokraten Gretchen Whitmer, og hennes lockdown og strenge regler for sosial distansering, som noen av kritikerne mener har gått for langt, melder Fox. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP

Klikk på bildet for å forstørre. I Michigan er det blant annet forbudt å gå over gaten for besøke naboer, og for å kjøre for å besøke venner.

I Michigan er det blant annet forbudt å gå over gaten for besøke naboer, og for å kjøre for å besøke venner. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP

Klikk på bildet for å forstørre. Ifølge NBC skrev arrangøren følgende på Facebook: «Ikke parker bilene og gå - bli i kjøretøyene deres!». Likevel var det mange som ignorerte dette.

Ifølge NBC skrev arrangøren følgende på Facebook: «Ikke parker bilene og gå - bli i kjøretøyene deres!». Likevel var det mange som ignorerte dette. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.