Aksjemarkedene skjelver på signaler om nedgangstider i ledende økonomier som USA, Storbritannia og Tyskland.

De blinket som på et diskotek i varsellampene på børsene i USA onsdag kveld og Dow Jones fikk sitt største fall for året med en nedgang på 3,05 prosent. Også S&P 500 og Nasdaq dundret ned med henholdsvis 2,93 og 3,02 prosent.

- Det er ren og skjær uro for at veksten for lav. Vi vet at lavere vekst gir lavere inntjening. Og når inntjeningen faller, blir markedene nervøse, ikke bare for i år, men for de neste årene, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets til Nettavisen Økonomi ved handledagens start.

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte ned 2,39 prosent onsdag, noe som gjør den til årets verste dag også på Oslo Børs.

Les også: Donald Trump senker børs og krone - det er brutalt

Nærsynt

- Aksjemarkedet er veldig nærsynt, og Oslo Børs faller alltid fordi det går dårligere i global økonomi, sier Andreassen.

- Vi har lenge sagt at dagens veksttakt er så lav at Oslo Børs vil falle. Veksten må opp for å holde kursene oppe. Men vi har fått svake data fra Kina og Tyskland, og det er nok til at børsen faller, fortsetter han.

Obligasjonsrentene i USA er for tiden vesentlig lavere enn de korte rentene (se også lenger ned). Det varsler normalt nedgangstider i den amerikanske økonomien. Den gamle sannheten om at lavere renter er bra for aksjemarkedet, gjelder ikke lenger.

- Nei, ikke de siste 20 årene. Det er lavere renter, fordi den økonomiske veksten faller, og da faller inntjeningsforventningene. Lave renter øker risikoen. Det er bra for aksjer med lavere renter hvis sentralbanken overrasker med et rentekutt, men hvis det er en konkret grunn for rentekuttet, er det negativt for aksjer, sier Andreassen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier at dagens børsfall kommer som en konsekvens av at det er kommet en rekke dårlige makrotall som har satt en støkk i investorene.

- Det største faresignalet er den negative amerikanske rentekurven, som er et signal på at en resesjon er nært forestående, sier Johannesen. En resesjon betyr at økonomien i et land faller i minimum to kvartaler på rad, og det er nå resesjonsfrykt på verdens børser.

Les også: Kronesmell - svakeste siden finanskrisen

Snur fort

Børsnedgangen onsdag viser hvor fort det snur i markedet. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets skrev i sin morgenrapport at amerikanske børser snudde fra minus til kraftig pluss tirsdag. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 var opp 1,5 prosent.

Oppgangen kom etter at de lange amerikanske obligasjonsrentene steg med 0,05 prosentpoeng. Dessuten steg oljeprisen steg med 2,5 dollar per fatet.

«Uansett, stemningen ble brått bedre», skriver Olsen. Dagen etter har altså stemningen snudd til det verre.

Kortvarig pusterom

DNB Markets følger opp i sin morgenrapport med å skrive at finansmarkedene fikk et etterlengtet pusterom og reverserte noe av siste dagers flukt til trygge havner. Disse havnene ser altså utrygge ut.

Les også: Trumps handelskrig - storbank advarer mot oljekrasj

Den tiårige amerikanske obligasjonsrenten, ofte kalt verdens viktigste rente, har siden i fjor høst falt fra 3,2 prosent til ca. 1,7 prosent.

Renten er en viktig temperaturmåler på økonomien, og rekordlave renter, som det nå er rundt omkring, er et varsel om svak økonomisk vekst. Blant annet er renten på 30-årige statsobligasjoner det laveste noensinne, et klart tegn på dårligere tider.

Tysk nedtur

Onsdag morgen kom også nyheten om at de en tyske økonomien krympet med 0,1 prosent i andre kvartal. Veksten på årsbasis var lave 0,4 prosent, langt mindre enn det den norske økonomien vokser med.

Det er ifølge Nordea Markets frykt for ytterligere en nedgang i tredje kvartal. Det vil i så fall være den formelle definisjonen på en resesjon.

Nordea skriver at utsiktene for den tyske økonomien bekymrer, og de ser verre ut når storbanken ser fremover. Høyst sannsynlig blir andre halvår dårlig, og situasjonen blir ikke bedre av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, samt risikoen for en hard utgang for Storbritannia fra EU, uten en avtale (hard Brexit).