OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Prisveksten i USA er helt ekstrem for tiden, og tirsdag kom tall som viste akkurat hvor ille det er blitt.

Tallene for mars viste at inflasjonen i verdens største økonomi nå er på hele 8,5 prosent. Det er den høyeste inflasjonen på over 40 år, siden desember 1981, og øker presset på president Joe Biden.

Mareritt for Biden

En fersk meningsmåling ga Biden beskjeden han frykter, nemlig at støtten han har blant amerikanerne er nå rekordlav, på bare 42 prosent, og at det er en direkte følge av prisveksten.

Les også: Donald Trump-sjokk i oppsiktsvekkende ny måling

73 prosent av USAs befolkning mener nemlig at bekjemping av inflasjonen bør være en prioritet for presidenten, mens hele 69 prosent synes samtidig at Biden har gjort en dårlig jobb med dette.

Selv har Biden forsøkt, med en viss rette, å peke på at inflasjonen i stor grad skyldes ting utenfor hans kontroll, ikke minst krigen i Ukraina. Den har nemlig bidratt til å sende energikostnadene, som allerede var høye, til rekordhøyder.

– La det ikke være noen tvil, inflasjonen er i hovedsak Putins skyld, uttalte blant annet presidenten i forrige måned, en uttalelse han ble kritisert for, siden inflasjonen allerede var meget høy før Ukraina-krigen.

Skyhøy rente

Inflasjonen er nå rundt fire ganger så høyt som målet til sentralbanken, et steinhardt argument for at amerikanerne i likhet med nordmenn må se frem til langt høyere renter i året fremover.

Inflasjonen har vært brennhet en god stund, og var på 7,9 prosent i februar. Det var dermed ventet stor interesse rundt tallene for mars.

– Inflasjonen er alt som betyr noe nå, skrev Ipek Ozkardeskaya, markedstrateg i Swissquote, i en morgenraporten tirsdag.

Energiprisene steg hele 32 prosent, mens matprisene var opp 8,8 prosent.

Kan øke mer

Hun skriver at spørsmålet fremover er hvor høy inflasjonen faktisk vil kunne få remover, selv etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) begynner å heve rentene.

Les også: Anbefaler ny Trump strategi: - Dette har aldri skjedd tidligere

– Vil de toppe ut før de når ni eller til og med ti prosent, for inflasjonen igjen faller tilbake? Hvor raskt kan Fed få inflasjonen som skyldes problemer på tilbudssiden ned gjennom å begrenset tilbudet, og hvordan vil den økende inflasjonen og den økte renta påvirke markedet? spør hun.

Oppgang på Wall Street

De ferske inflasjonstallene ble derimot godt mottatt på Wall Street på starten av dagen, der man nå håper at inflasjonen nå har nådd toppen, melder CNBC.

Dow Jones startet opp 0,7 prosent etter at tallene ble presentert, S&P 500 var opp 1,1 prosent, mens Nasdaq Composite er opp hele 1,9 prosent.

Les også: Donald Trump-sjokk i oppsiktsvekkende ny måling

Senere på tirsdagen snudde det derimot, og ved stengetid var Dow Jones ned 0,26 prosent, S&P 500 ned 0,34 prosent, mens Nasdaq Composite var ned 0,30 prosent.