NEW YORK (Nettavisen/NTB): Oslo Børs ble kraftig påvirket av oljeprisfall på grunn av frykt for coronavirus mandag, og hovedindeksen falt 2 prosent til 921,31 poeng.

Les: Angivelig kinesisk varsel med sjokkerende video om coronaviruset

Kraftig fall på Wall Street

Også på Wall Street ble det en elendig børsdag. Dow Jones startet ned hele 500 poeng ved åpningen mandag, klokken 15.30 norsk tid.

Kort tid etter åpning på Wall Street var Dow Jones ned 521 poeng, eller 1.8%, mens S&P 500 er ned 1.8% og Nasdaq Composite ned 2.3%.

Ved stengetid var Dow Jones ned over 400 poeng, og dermed ble det den verste børsdagen siden oktober i USA.

- Kunne ikke ha startet et verre sted

Det er spesielt aksjer hos flyselskapene og store hotellkjeder som er ned.

81 personer er så langt døde som en følge av viruset, og det er meldt om godt over 2000 sykdomstilfeller. Ifølge CNN merker nå den globale industrien etterdønningen av viruset.

Flere butikker, restauranter og turistdestinasjoner Kina er nå stengt som en følge av utbruddet.

- Kina er den største driveren av global vekst, så dette kunne i ha startet på et verre sted, sier Alec Young, direktør for de globale markedsundersøkelsene i FTSE Russel til CNBC.

Les: Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst

Oslo Børs ned 2 prosent

På Oslo Børs mandag falt hovedindeksen 2 prosent til 921,31 poeng. På det laveste var indeksen nede på 915,93 poeng, melder NTB.

Nordsjøolje ble mandag ettermiddag omsatt for 59,48 dollar fatet, en nedgang på 2 prosent fra nattens nivå.

Hovedårsaken til oljeprisfallet er frykt for spredning av det kinesiske coronaviruset, ifølge analytikerne. Også de andre europeiske og nordiske børsene har gått markant ned mandag

Ifølge Dagens Næringsliv var fallet på Oslo Børs på mandag det kraftigste siden 2. oktober 2019.

85.000 færre gjestedøgn i Norge

Turister fra Kina blir nektet å reise til andre land på grunn av coronaviruset, og for Norges del kan det bety 85.000 færre gjestedøgn om forbudet varer ut våren.

Ifølge NRK gjelder forbudet også for reiser til Norge.

Dette betyr at alle som deltar i gruppereiser, samt enkeltreisende med forhåndsbestilte pakker med flybilletter og hoteller, nå ikke får reist ut av Kina, opplyser Visit Norway.

Markedsspesialist Ingunn Sakshaug i Visit Norway sier til NRK at utreiseforbudet vil kunne vare helt til mai.

– Kina er et av de største oversjøiske markedene for Norge vintertid. I januar i fjor var vi oppe i 10.000 gjestedøgn. For februar til mai snakker vi om 85.000 gjestedøgn i Norge. Så dette er en stor gruppe, sier hun.

Visit Norway anslår at det kommer rundt 400.000 kinesiske turister til Norge på ett år.

Ekspert: Coronaviruset har trolig smittet 25.000

Det reelle tallet på antall smittede av coronaviruset er trolig i nærheten av 25.000, mot de 2.744 bekreftede tilfellene, ifølge beregninger gjort i Hongkong.

Gabriel Leung, som leder Li Ka Shing-fakultetet for medisin ved Universitetet i Hongkong, opplyste på en pressekonferanse mandag at deres forskning tyder på at rundt 44.000 personer er i inkubasjonsstadiet for sykdommen.

Leung, som brukes som smittevernekspert av myndighetene i Hongkong, sier at hans forskerteam regner med at antall smittede vil dobles hver sjette dag hvis man ser bort fra tiltak som myndighetene setter inn.

(Nettavisen/NTB)