Gå til sidens hovedinnhold

Skuffelse for Røkke: Aker verdt 1,7 milliarder mindre

Store oljeprissvingninger gjør at verdien på Røkkes Aker fortsetter å falle.

Verdiene til Kjell Inge Røkkes Aker har gått ned 1,7 milliarder kroner fra 30. juni til 30. september i år. Røkkes porteføljeselskap inneholder selskaper som Aker Solutions, Aker BP, Kværner og Ocean Yield. Det betyr at Akers verdi faller for andre kvartal på rad.

Så langt i år har Aker-verdiene imidlertid økt med 1,4 milliarder kroner.

I utgangen av september var den samlede verdien til selskapet 43,1 milliarder, sammenliknet med verdien på 44,8 milliarder i sommer. Aksjeprisen til Aker har også falt 1,4 prosent - mens Oslo Børs har gått opp 2,5 prosent.

– Vår portefølje er utsatt for ustabile markeder og det vil naturlig gå opp og ned. Det er takknemlig å se at det vi kan kontrollere – det operasjonelle og den konsistente markedsstrategien – fortsetter å bære frukter, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en melding.

I løpet av tredje kvartal, juli til oktober, svingte oljeprisen mellom 57 dollar fatet og 67 dollar fatet. Mens oljeprisen gjennom august var på like under 60 dollar fatet, skjøt prisen i været etter droneangrepet på oljegiganten Saudi Aramco i Saudi-Arabia i midten av september. Mot slutten av måneden falt prisen imidlertid ned til rundt 60 dollar fatet igjen - hvor den fremdeles befinner seg.

Les mer: Slakter norsk politikk: - Norge er oljebransjens narkolangere

Overskuddet krympet

Resultatet før skatt for Aker Holding er mer enn halvert fra samme periode i fjor. Da var resultatet 309 millioner - nå har det krympet til 104 millioner kroner.

Akers industrielle eiendeler falt 1,9 milliarder kroner i verdi i tredje kvartal. Aker BP og Ocean Yield genererte et utbytte til Aker verdt 828 millioner kroner. Men på minussiden bidro Aker Solutions, Ocean Yield i Norge, Akastor og Kværner til verditap på til sammen 1,1 milliarder kroner.

Aker BP, samt selskaper som Aker Biomarine, Aker Energy og Cognite - som ikke er børsnotert - dro opp verdien på Akers samlede verdi.

I oktober annonserte Aker Solutions en ny strategi for fornybar energi kalt «20-25-30»-strategien. Målet er at fornybar, primært offshore vindkraft, skal representere 20 prosent av selskapets inntekter, og at lavkarbon-løsninger skal stå for 25 prosent av omsetningen innen 2030.

Les også: Trump raser etter renteavgjørelse og riksrettsprosessen

Oljeprisen kan påvirke aktivitetsnivået

Svingninger i oljeprisen, som etter en nedtur torsdag kveld nå har steget til 59 dollar per fat fredag morgen, skaper usikkerhet for Aker, skriver konsernet i kvartalsrapporten.

«Aker BPs inntekter og kontantstrøm er direkte påvirket av svingende oljepriser, og bevegelser i oljeprisen kan komme til å påvirke aktivitetsnivået til Akers oljeserviceselskaper - som Aker Solutions, Akastor og Kværner», skriver Aker - som følger situasjonen nøye.

Aker skriver at oljeserviceselskapene over flere år har vært under press, og at industriens kostnadskutt, forbedringer og effektivitet har bidratt til å få ned 'break-even'-prisen i offshoreprosjektene. 75 prosent av industrikonsernets investeringer er knyttet til olje- og gassektoren. Aker forventer at investeringene kommer til å øke på kort sikt, men at oljepris-svingninger skaper usikkerhet med tanke på både investeringsnivå og tidsaspektet.

«Aker tror aktiviteten vil gå opp, men at den vil være på et moderat nivå ettersom oljeselskapene fortsatt er forsiktige med nye investeringer på grunn av store oljepris-svingninger og usikkerhet rundt fremtidig etterspørselsvekst etter olje», skriver Aker.

Les også: - Kjell Inge Røkke fremstår som en nådeløs forretningsmann

Les mer: Torpedo dømt i Røkke-saken

Kommentarer til denne saken