*Nettavisen* Økonomi.

Skuffende Yara-resultater

Foto: (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Gjødselgiganten Yara melder om svakere tall enn forventet for første kvartal.

21.04.06 09:03

Yara melder om en omsetning på 11,73 milliarder kroner i første kvartal, mot 10,94 milliarder kroner samme periode året før. Ifølge en sammenstilling av estimater gjennomført av TDN Finans var det ventet en omsetning på 11,9 milliarder kroner.

Driftsinntektene endte på 758 millioner kroner, mot 1,27 milliarder kroner samme periode året før. Driftsresultat før avskrivninger, skatt og finans (EBITDA) endte på 1,49 milliarder kroner mot 1,86 milliarder kroner samme periode i fjor.

Det var ventet et EBITDA resultat på 1,53 milliarder kroner.

Nettoresultatet før minoritetsinteresser endte på 853 millioner kroner mot 917 millioner kroner samme periode året før, mens det var ventet et nettoresultat på 888 millioner kroner.

Svekket av engangskostnader
I rapporten skriver Yara at kvartalstallene var negativt påvirket av kontraktderivater og engangskostnader.

- Gjennom første kvartal viste Yaras forretningsmodell sin styrke gjennom turbulente energimarkeder, også etter at gjødselindustriens lønnsomhet falt. Høyere energi- og råvarekostnader for Yara ble ikke fult reflektert i høyere gjødselpriser, kommenterer Yaras konsernsjef Thorleif Enger.

Det ble også pekt på salgsnedgang utenfor det europeiske markedet og lavere etterspørsel i det Nord Amerikanske markedet.

Sterke gjødselpriser
I rapporten skriver Yara at gjødselprisene fra de viktige utskipningsstedene, Svartehavet og den Arabiske Gulf, er stramt med stor etterspørsel fra Asia. Dette har ført til at prisene nå er høyere enn samme periode i fjor.

Den kalde vinteren i Europa har også forsinket leveranse fra gjødselindustrien, og de ni første månedene av gjødselssesongen er syv prosent bak nivåene i fjoråret.

Etterspørselen i Europa har også blitt presset av at bøndene ikke får ført over de høye gjødselprisene til sine sluttprodukter. Men på lang sikt, mener Yara, vil verdens lave kornlagre og økte forward-priser på korn, sørge for å holde prisene på gjødsel oppe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag