Skviser ut Gutteklubben Grei

Foto: (Scanpix)

Strømlinjeformede proffer er i ferd med å hive Gutteklubben Grei ut av norske styrerom, og de er ikke smålåtne.

I gamle dager var det ikke uvanlig at jakten på nye styremedlemmer i store norske bedrifter startet like før styret skulle velges av generalforsamlingen. Valgkomitéen trakk gjerne et velkjent navn ut av hatten, og styrekandidatene tok det ikke så nøye om de satt i en håndfull styrer fra før.

Nå er det andre boller. Omgivelsene er blitt stadig mer bevisst på styrets faktiske ansvar, og det stilles langt større krav til styremedlemmenes kompetanse enn tidligere.

Stiller større krav
Ukebrevet Mandag Morgen har snakket med erfarne styregrossister og hodejegere, og alle peker på de samme trendene: Bevisstheten omkring rekruttering av styremedlemmer har økt, styrevervene krever stadig mer tid og engasjement av den enkelte, og styremedlemmene bedømmes i stadig større grad ut fra det de faktisk tilfører bedriften.

Før hadde styret ofte en rein kontrollfunksjon. Nå forventes det at styremedlemmene bidrar også på det strategiske området. I tillegg må styremedlemmene være forberedt på å bli stilt til ansvar dersom noe skulle gå skikkelig galt.

I 2001 brukte styremedlemmer i sør- og nordamerikanske bedrifter 13 timer i måneden på styrearbeid. I fjor hadde den gjennomsnittlige tidsbruken økt til 19 timer.

Færre verv, mer penger
Økt tidsbruk og økte krav betyr at norske styregrossister vil ta på seg færre verv i framtida. Store norske selskaper vil etter hvert sette en maksimumsgrense for hvor mange verv deres styremedlemmer kan ha, sier Lars Otto Wollum i Wollum Management Consulting til Mandag Morgen.

Enkelte mener også at styremedlemmene må få bedre betalt fordi kravene har økt.

- Styreverv er ofte for dårlig betalt. Vi mener styreledere og styremedlemmer må få såpass god betaling at de kan klare seg med flere verv, og således kunne ha tilstrekkelig forkus til å gjøre en god jobb i styret, sier administrerende direktør Per Egeland i Nordea Fondene Norge.

Vil ikke ha styregrossister
Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Kværner har for tida tre prosesser på gang for å finne kvalifiserte styremedlemmer i forbindelse med tredelingen. Aker-veteranen Gerhard Heiberg har sittet i valgkomitéen.

- I valgkomitéen i Aker Kværner lette vi bevisst etter styrekandidater som ikke var nedsyltet i andre verv allerede, sier han.

Styremedlemmene i Aker Kværner mottok i fjor et styrehonorar på til sammen 2,75 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag